Erişilebilirlik

MİT Tırları Haberi Paris’teki IŞİD Zirvesinde


MİT Tırları Haberi Paris’teki IŞİD Zirvesinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Paris zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken,bir Fransız gazetecinin konuya ilişkin sorusu üzerine, “IŞİD rakibimizdir. Silah sevkiyatı söz konusu olamaz” yanıtını verdi

Cumhuriyet gazetesinin Türkiye’de gündeme oturan “MİT tırları” haberi, Paris’te “IŞİD’e karşı mücadele eden koalisyon" mensubu 24 ülkenin bakanlarının katıldığı toplantıda gündeme geldi. Paris zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, bir Fransız gazetecinin konuya ilişkin sorusu üzerine, “IŞİD rakibimizdir. Silah sevkiyatı söz konusu olamaz” yanıtını verdi.

Koalisyon güçleri, IŞİD’in operasyona rağmen Irak ve Suriye’de ilerlemesi, Irak’ta Ramadi, Suriye’de de tarihi kent Palmira’yı ele geçirmesinin ardından acil toplandı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği zirvenin ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bisiklet kazasında yaralanan John Kerry’nin yerine gelen Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında Fransız Canal Plus muhabiri Türkiye’yi sarsan “MİT tırları” haberini gündeme getirerek, “Başından beri IŞİD’e karşı ortak mücadeleden söz ettiniz. Ama bir Türk gazetesi, Suriye sınırında Türk istihbaratının IŞİD’e silah sevkiyatına ilişkin görüntüler yayınladı. Müttefikiniz ile bu konuyu görüştünüz mü?” sorusunu yöneltti.

Soruya ilk yanıtı veren Laurent Fabius, “Türk Dışişleri Bakanı da toplantıda vardı. Sorular soruldu. Türk bakan kendisi açıklama yaptı. Ama Fransa’ya gelince rakibimiz olan Daeş’e silah dağıtımı gibi bir şey söz konusu değildir ya da herhangi bir terörist örgüte silah sevki söz konusu olamaz” dedi. Fabius, “Belki bu konuda Amerikalı meslektaşım bir şeyler eklemek ister” diyerek topu John Kerry’nin yerine toplantıda ABD’yi temsil eden Antony Blinken’e attı.

Blinken: “Daha çok çalışmamız gerekir”

Blinken de, “Ben de bunun tersini söyleyemem. Bugün ne üzerinde yoğunlaştık, Türkiye de dahil hep birlikte, yabancı savaşçılar ve mühimmat geçişini engellemek için birlikte çalışma kararı aldık. Bunların Türkiye’den Suriye’ye, Suriye’den de Irak’a geçişini engellemek operasyonun kritik unsurlarıdır. Ve sanırım bu konuda bugün gerçekten çaba gösterdik. Ama açıkçası daha çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

Arap medyasına çalışan bir gazeteci de, “Türkiye sınırından Suriye ve Irak’a geçen teröristler ve sınır güvenliği konusu ele alındı mı” diyerek yeniden Türkiye sorusu yöneltti. Bu soruya yanıt veren Irak Başbakanı Haydar El Abadi de, sınırdan yabancı savaşçı geçişlerinin durdurulması için kesin önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. El Abadi, Irak ordusunun IŞİD’e karşı savaşmakta kararlı olduğunu dile getirerek, Batı ülkelerinden daha çok asker ve silah desteği gelmesi gerektiğini belirtti.

Yabancı savaşçılar sorunu

Basın toplantısında söz alan Irak Başbakanı El Abadi, Irak’ta Iraklılar’ın değil buraya yurtdışından sızan yabancıların IŞİD saflarında kendileriyle çarpıştığına dikkat çekerek, “Daeş sadece Irak için değil, bütün bölge ve hatta dünya için bir tehlikedir. Daeş’e karşı Irak güçleri daha fazla desteklenmelidir.Daeş psikolojik savaşı çok iyi götürüyor. Bu alanda da bize destek verilmelidir. Daeş Iraklılar’dan oluşmuyor. Dünyanın dört tarafından gelen yabancılar Daeş için savaşıyor. O nedenle de her ülke kendi vatandaşlarının akmasını engellemeli” diye konuştu.

Fabius ise, Irak hükümetine desteklerinin sürdüğünü ancak Irak’taki Sünni ve Şii toplulukların birleşmesini sağlamaları gerektiğini hatırlattı. Fabius, “Daeş ile mücadelede ilerleme var ama bunun uzun soluklu bir mücadele olduğunun da farkındayız. Irak Daeş karşısında, bir askeri ve politik vizyon etrafında birleşmeli” dedi.

Aynı strateji ile yola devam

Paris’te operasyona katılan 24 koalisyon ülkesi temsilcisi, Irak ve Suriye’de IŞİD’in durdurulması için uygulanan politikayı gözden geçirdi. Bir taraftan askeri ve politik olarak ciddi zayıflık gösteren Irak Hükümeti’nin güçlendirilmesi, diğer taraftan da başarısızlığın nedenleri ve yeni stratejiler masaya yatırıldı. Ancak Fabius ve Blinken’in toplantı sonunda açıkladığı gibi koalisyon güçleri IŞİD ile mücadele için havadan vurmaya ve Irak ordusu ile Irak’taki peşmergelerin desteklenmesine devam edecek.

Blinken bu kararı açıklarken, koalisyon güçlerinin strateji değiştirmesine gerek olmadığını, mevcut stratejinin güçlendirileceğini ve Irak’a daha fazla silah desteği sağlanacağını dile getirdi. Blinken, “Mücadele uzun ama eğer kararlılık ve birlik içinde olursak kazanacağız. Daeş’e militan ve finansman akışını kesmeliyiz” diye konuştu.

Fakat birçok uzman, Fransa dahil tüm koalisyon güçlerinin bölgede önemli başarısızlığa uğrayan stratejilerinin değiştirilmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor. RFI’ye konuşan Fransa Stratejik Analizler Enstitüsü (IFAS) uzmanı David Rigoulet-Roze “Artık bazı tıkanıklıkları gözönünde bulundurmak lazım. Açıkça görülüyor ki, sadece havadan bombardıman ile ilerleme sağlanamıyor. Bu durumda başka olasılıklar mutlaka göz önününde tutulmalı. Irak’ta doğrudan IŞİD ile mücadeleye katılan İran da koalisyonla hareket ediyor. Bu da İran’ı düşman ilan eden koalisyonun çelişkide olduğunu gösteriyor. Bütün bunlar operasyonun başarısını engelliyor” diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG