Erişilebilirlik

Mısır'da Huzursuzluk Devam Ediyor


Mısır’da Anayasa Mahkemesi’nin aldığı tartışmalı kararın ertesinde başta Kahire ve İskenderiye olmak üzere gösteriler devam ediyor.

Çok sayıda protestocu Anayasa Mahkemesi’nin parlamentoyu feshetme kararını, eski rejimden kalan isimleri iktidara getirme hesapları olarak görüyor.

Protestocuların öfkesi özellikle eski diktatör Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik’e yönelik. Çünkü Anayasa Mahkemesi, dün Parlamento’nun eski rejim yetkililerinin seçimlere girmesini yasaklayan kararını da geçersiz saymıştı. Bu karar Ahmet Şefik’in hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılmasının yolunu açıyor.

İskenderiye’deki protestocular özelikle Şefik ve askeri yönetim aleyhinde sloganlar atıyor.
Parlamento üyelerinin üçte birinin seçilmesini geçersiz sayan Anayasa Mahkemesi üyeleri de Mübarek döneminden kalma yargıçlar.

Bazı İslamcı politikacılar, Yüksek Askeri Konsey’i, Anayasa Mahkemesi’ni kullanarak darbe yapmakla suçluyor.

Geçici yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin planlandığı gibi, Cumartesi ve Pazar günü yapılacağını açıkladı. İkinci turda Ahmet Şefik’in yanı sıra Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi yarışacak.

Çok sayıda Mısırlı karşılarındaki iki seçimden de rahatsız ve bazıları seçimi boykot etmeyi düşünüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır’daki durumu dikkatle izlediklerini ve iktidarın demokratik seçimle gelmiş sivil hükümete devredilmesini umduklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG