Erişilebilirlik

Merkel'den Davutoğlu’na Tebrik Telefonu


İki lider seçimden kısa süre önce İstanbul'da görüşmüştü
İki lider seçimden kısa süre önce İstanbul'da görüşmüştü

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin zaferiyle sonuçlanan seçimler Almanya'da da yakından takip ediliyor. Alman medyasında seçimlerle ilgili haber ve yorumlar sürerken, politikacılar ardı ardına açıklamalar yapmaya devam ediyor. Nitekim Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1 Kasım seçimlerindeki başarısı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak kutladı.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in seçimlerin huzur içerisinde yapılması nedeniyle Davutoğlu’na memnuniyetini dile getirdiğini ve ’kutuplaşmanın giderilmesi’ yönündeki açıklamasını olumlu bulduğunu aktardığını açıkladı. Seibert, Merkel’in mevkidaşına Almanya’nın mülteci krizinin çözümü konusunda Türkiye’ye destek vermeyi sürdüreceğini söylediğini de bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli de Türkiye’deki seçim sonuçlarını saygıyla karşıladıklarını söyleyerek, ‘Seçmen AKP’nin mutlak çoğunluğuna ve tek başına iktidar olmasına karar verdi. Bu seçim sonucuna saygı göstermemiz lazım’ şeklinde konuştu.

Hrıstiyan Birlik Partisi CDU’nun Dış Politikalar Sözcüsü Jürgen Hardt, seçimlerden sonra Berlin ve Ankara arasındaki ilişkilerin yoğunlaştırılmasın doğru olacağını ve Türkiye’nin Almanya için ‘özel bir konumdaki partner’ olarak algılanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarında, mülteci krizinde ve uluslararası terörizme karşı mücadelede ‘vazgeçilmez bir aktör’ olduğunu vurgulayan Hardt, ‘Almanya’nın Ankara ile bağını güçlendirmesi şart’ şeklinde konuştu. Alman Meclisi Avrupa Birliği İşleri Komisyonu’ndan Sosyal Demokrat Parti’nin Türkiye Raportörü Dorothee Schlegel, seçim sonrasında Kürtlerle barış görüşmelerine yeniden başlanması ve Türkiye’nin demokratikleşme yönünde ilerlemesi gerektiğini söylerken, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alman siyasetçi Graf Lamsdorf, seçimde alınan sonuca rağmen AB’nin Türkiye ile olan müzakerelerini dondurmasını talep ederek, ülkede fikir ve basın özgürlüğünün bulunmadığını öne sürdü.

Almanya’da seçimlerle ilgili olarak konuşulan bir diğer konu ise, Türkiye'deki gibi burada da seçmenin ilk terciğinin büyük farkla Adalet ve Kalkınma Partisi olması. Seçime katılım oranı yüzde 36’dan yüzde 40,47’ye çıkarken, 7 Haziran’da yüzde 53,7 oy olan AKP bu kez yüzde 59,7 oranında oy topladı. Almanya’daki seçmenin tercih sıralamasında ikinci yüzde 15,9’la HDP oldu. Yüzde 14,8 alan CHP ve yüzde 7,5 alan MHP'nin ise Almanya'daki seçmeni ikna edemedikleri dikkat çekti. Türkiye-Avrupa Araştırmalar Vakfı yöneticisi Profesör Faruk Şen, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aldığı yüksek oy oranını muhalefete kıyasla yurtdışında çok daha iyi organize olmasına bağlıyor.

Bu arada Almanya’dan aday olan beş Türkiye kökenli siyasetçi yeniden meclise girmeyi başardı. 7 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili seçilen Mustafa Yeneroğlu ikinci kez aday olduğu İstanbul’dan yeniden meclise girdi. HDP’li adaylar Turgut Öker, Ziya Pir, Feleknaz Uca ve Ali Atalan da ikinci kez seçildi. CHP ve MHP ise Avrupa’dan aday göstermedikleri için yurtdışından meclise vekil göndermedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG