Erişilebilirlik

Merkel İlk Kez İftara Katılıyor


Başbakan Angela Merkel göreve geldiğinden bu yana ilk kez bu akşam bir iftar programına katılacak. Merkel, Federal Hükümetin Uyum Bakanı Aydan Özoğuz tarafından organize edilen ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nın Villa Borsig isimli konuk evinde yapılacak iftar programına katılacak.

Basına kapalı olarak gerçekleşecek iftar programına davet edilenler arasında Almanya Protestan Kilisesi Konsey Başkanı Heinrich Bedford-Strohm, Katolik Piskoposlar Konferansı adına Berlin Katolik Bürosu Başkan Vekili Katharina Jestaedt, Almanya Katolikleri Merkez Komitesi Başkanı Alois Glück ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster gibi isimler de var.

Federal Hükümet Sözcülüğü, Merkel’in iftar programına katılmasının Alman hükümetin Müslümanlarla diyaloğu geliştirmeye yönelik açılımları arasında görülmesi gerektiğini ve başbakanın toplumsal birlikteliğin güçlendirilmesi yönünde bir mesaj vermek istediğini ifade etti.

Merkel’in iftara gidecek olması Almanya’daki Türk ve Müslüman çatı örgütlerinin temsilcileri arasında çok olumlu yankı buldu. Almanya Türk Toplumu konuyla ilgili açıklamasında, bu tarzda simgesel tavırların kamuoyunda büyük etkisi olduğu vurgusu yapıldı ve Merkel’in katılımının ‘Müslümanların Almanya’ya ait olduğunun göstergesi’ sayılabileceği ve ‘toplumun da Müslümanları kabulünü hızlandırabileceği’ belirtildi.

ABD’de Başkan Barack Obama’nın her yıl iftar verdiğini hatırlatan Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri, benzer bir uygulamayı ileride Almanya Başbakanı’ndan beklediklerini de açıkladılar. Merkel’le iftara çağrılan isimlerden Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi Sözcüsü Nurhan Soykan, Başbakan Merkel’in katılımını ‘bu ilk adım’ şeklinde yorumluyor.

Almanya’nın kendini göçmen alan bir ülke olarak tanımlamakta birçok başka ülkeye kıyasla geç kaldığını düşünen Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi Sözcüsü Nurhan Soykan, buna paralel son zamanlarda radikal İslamist terör eylemlerinin Müslümanların imajına olumsuz yansıdığını ve Merkel’in iftara katılmasının bu açından daha da önem kazandığını ifade ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG