Erişilebilirlik

Merkel ve Hollanda Uzlaşma Çabasında


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Elysee Sarayı’nda akşam yemeğinde bir araya geldi. Kritik AB zirvesi öncesi pozisyonlarını yakınlaştırmaya çalışan iki lider, ‘daha fazla avrupa’ ve ‘büyüme paktı’ üzerinde uzlaştıklarını belirtirken, ‘Euro tahvilleri’ üzerindeki uzlaşmazlık aşılamadı.
Hollande, seçildiğinden bu yana ilk kez Elysee Sarayı'na gelen Angela Merkel'i Elysee sarayının merdivenlerinde karşıladı. Sadece el sıkışmakla yetinen iki lider uzlaşma noktalarını açıklasa da, Brüksel zirvesi öncesi yaşanan gerginlikleri yüzlerine yansıdı. Toplantı öncesi kısa açıklama yapan Hollande, “Bugün önemli bir AB zirvesinin arefesindeyiz. Çok iyi çalıştık ve özellikle pekçok tartışmanın konusu olan ve üzerinde anlaştığımız büyüme konusunda ilerleme kaydettik. Finansal istikrar için neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. İkimiz de, ekonomik, parasal ve ilerde politik açıdan birliği daha da geliştirmek istiyoruz. Bir entegrasyon ve dayanışmaya ulaşmalıyız. Gerektiği kadar entegrasyon, olabildiği kadar dayanışma” dedi.

Büyüme paktında uzlaşma tamam

Merkel de, içinde bulundukları durumun ‘ciddi’ olduğunu belirterek, yarının istikrarlı ve güçlü Avrupası’nı yaratmak zorunda olduklarını söyledi. Merkel, “Bizde daha fazla ve işleyen, üyelerinin birbirine yardım ettiği bir Avrupa gerekiyor” dedi. Hollande’ın ısrarı ile gündeme gelen 130 milyar Euro’luk ‘Büyüme Paktı’ üzerinde anlaştıklarını belirten Merkel, ‘Büyüme paktı umarım yarın onaylanır” dedi.

Kısa açıklamanın ardından Elysee Sarayı’nda çalışma akşam yemeğinde bir araya gelen iki lider, Brüksel zirvesinde pozisyonlarını birbirine yaklaştırmak için çalıştı. Ancak iki lider arasındaki en büyük uçurum ‘Avro tahvilleri’ üzerinde yaşanıyor. Hollande, Avro tahvilleri (Euro bonds) ile piyasalara güven vererek devletlerin borç sorunlarını Avrupa olarak birlikte çözebilecekleri formülü savunuyor. Ancak neredeyse ‘yüzde 0’ faizle borçlanan Almanya’nın bu şansını korumak isteyen Angela Merkel, Avro tahvilleri’ne kararlılıkla karşı çıkıyor.

“Yaşadığım sürece Euro tahvilleri geçmeyecek”

Merkel, Hollande ile görüşmeye gelmeden koalisyon ortağı muhafazakar milletvekilleriyle kapalı yaptığı görüşmede, “Brüksel zirvesinde, daha çok euro tahvilleri konuşulacak ve daha çok kontrol konusunun çok az gündeme gelmesinden endişe ediyorum. Ama karşılıklı garanti ve kontrol arasında bir denge oluşturulmalı. Ben yaşadığım sürece Euro Tahvilleri geçmeyecek” sözü verdi. Merkel, bir yandan Anayasa Mahkemesi’nin ‘anti anayasal önlemler alınıyor’ uyarısı, bir yandan da Almanların yüzde 77’sinin karşı olduğu Euro tahvillerine karşı çıkarak iç politik mesaj veriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG