Erişilebilirlik

Meme Kanseri Tedavisinde Karanlık Yararlı


Yeni bir araştırmaya göre, fareler üzerinde yapılan deneyler, meme kanseri tedavisinde tamoksifen hormonu içeren ilaçların daha etkili olması için geceleri verilmesi ve karanlıkta uyunması gerektiğini gösteriyor

New Orleans’daki Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, tamoksifen direncinin meme kanserinin tedavisini aksatan önemli sorunlardan biri olduğunu dikkate alarak tedavi döneminde çevresel etkenlerin önemini araştırdı. Araştırma sonucunda geceleri karanlıkta uyumayan hastaların tamoksifen direncinin çok güçlü olduğu belirlendi. Tamoksifen meme kanserine yolaçan kadın hormonlarının kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor.

Araştırmacılar kanser tümörü olan fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, geceleri hafif ışıklı ortamda uyuyan kobayların uyku hormonu melatonin salgısının azaldığını gördü. Bu farelerde tümörlerin büyüme hızı, karanlıkta uyuyan kobayların en az üç katıydı. Aydınlık ortamda uyuyan farelerin tamoksifen direncinin en yüksek oranda olduğu belirlendi. Melatonin verilen farelerin tamoksifen direncinin azaldığı tesbit edildi.

Araştırma sonuçlarını Cancer Research adlı dergide yayınlayan uzmanlar, meme kanseri hastalarında tamoksifenle birlikte melatonun tedavisi yapılmasının standart uygulama haline gelmesinin yararlı olacağını vurguluyor. Ancak doktorlar, bu konuda daha çok araştırma yapılması ve yöntemin insanlarda da denenmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Bunun için de kanser hastalarına bu hormon ilaçlarının birlikte verilmesinin ne kadar yararlı olduğunun görülmesi ve ilaçların hangi saatlerde ve nasıl ortamlarda daha iyi sonuç verdiğinin belirlenmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG