Erişilebilirlik

Mayın Bulan Sualtı Robotları Yolda


Mayın Bulan Sualtı Robotları Yolda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden öğrencilerin geliştirdiği bir proje, Amerikan Savunma Bakanlığı için deniz altında patlamamış mayınları buluyor

Birçok eğitimci, öğrenmenin en iyi yolunun aktif katılımlı ve uygulamalı deneyimlerden geçtiğine inanıyor. New Jersey eyaletindeki Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden öğrencilerin geliştirdiği bir proje, uygulamalı eğitimin işe yaradığını kanıtlıyor. Öğrenciler, Amerikan Savunma Bakanlığı için deniz altında patlamamış mayınları bulan bir sualtı robotu geliştirdi.

Öğrenciler, Stevens Teknoloji Enstitüsü’nün 95 metre uzunluğundaki deniz araştırma havuzunda Perseus II adlı sualtı aracını test ediyor.

Bilgisayar oyunu kumandasıyla kontrol edilen sualtı robotu, yüksek çözünürlüklü kameralarıyla havuzun dibini tarıyor.

Farklı mühendislik dallarında eğitim gören beş öğrenci, becerilerini birleştirip iki yarıyıl boyunca haftada 15 ila 20 saat çalışarak Perseus II adlı robotu tasarladı.

Projenin danışmanlarından Michael DeLorne, teknik gereksinimlerin son derece zorlu olduğunu söylüyor: “Öğrencilerin görevi sadece sualtındaki patlamamış mayınları bulmakla kalmıyordu. Aynı zamanda su üzerindeki uzmanlara mayınların tehlikeli olup olmadığını anlamaları için gereken bilgileri de sağlamaları gerekiyordu.”

DeLorne, öğrencilerin aracı sualtında konumlandırma gibi bazı zor sorunların üstesinden gelmek için orijinal çözümler ürettiklerini söylüyor: “Öğrenciler, aracın derinliğini kontrol etmek için bir algoritma geliştirdi.”

Lisansüstü programdan öğrenci Mark Siembab, bulunan nesnelerin yerini belirlemek için ucuz bir yöntem geliştirdiklerini söylüyor: “Parçalardan biri havuzun dibine kadar indi ve kendini sabitledi. Diğer parça ise yüzeye çıkan turuncu renkte bir balona sahip. Balon yüzeye çıkınca etraftan geçenler ya da yetkililer suyun dibinde bir nesne olduğunu anlıyor.”

Perseus II, Florida’da donanmaya ait bir tesiste başarıyla test edildi. Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden bir başka ekip ise bir sonraki projeye başladı bile. Öğrenciler bu proje kapsamında Perseus III adını verdikleri uzaktan kumandalı hava aracını tasarlayacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG