Erişilebilirlik

Los Angeles Ayaklanmalarının 50'inci Yılı


Los Angeles Ayaklanmalarının 50. Yılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Missouri’nin Ferguson kenti siyah bir gencin beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesinin birinci yıldönümünde yine gösterilere sahne olurken, Los Angeles da 50 yıl önce yoksul bir siyah mahallesinde siyahlarla beyaz polisler arasında çıkan şiddet olaylarını anıyor.

Masai Minters, 50 yıl önce ayaklanmalar başladığında, 15 yaşındaymış.

Minters, “Burası Watts’ın kalbi. Bu park ve 103’üncü sokak boyunca helikopterler uçuyordu, her yerde yangın vardı. Dumanlar çıkıyordu. Halk sokaklardaydı, sokak lambaları yanıp sönüyordu. Gürültüyü, telaşı hatırlıyorum. Çok yoğun, çılgın günlerdi.” şeklinde konuşuyor.

11 Ağustos 1965’de sıradan bir trafik çevirmesi polislerle bu yoksul siyah mahallesinde yaşayanlar arasında çatışmaya yol açmıştı. Trafikte durdurulan sürücüyle annesinin gördüğü sert muameleden kaynaklanan ayaklanma 6 gün boyunca Los Angeles’ı sarsmıştı. Olaylarda 34 kişi ölmüş, binden fazlası yaralanmış ve yüzlerce bina hasar görmüştü.

Olaylardan kısa sıra sonra yerel bir üniversitede açılan sergi, şiddet olaylarını gözler önüne seriyor.

Marquette Frye, polis çevirmesinde durdurulan kişi. Ayaklanma bundan sonra başlamış.

1992’de yine siyah Amerikalı taksi şöförü Rodney King’in polisten yediği korkunç dayağın görüntüleri bölgede bir kez daha ayaklanma çıkmasına neden oldu.

Gregory Williams, Los Angeles'te olayların aynı şekilde patlak vermediğini, çünkü kendilerinin de, polisin de geçmişin farkında olduğunu söylüyor.

Watts’da yaşayanlar deneyimlerinin şiddetin sorunları çözmediğini gösterdiğini söylüyor.

Shanica Joseph, “Watts’da yaşayanlar, yeni bir ayaklanmanın yalnızca üzerimizdeki lekeyi pekiştirdiğini düşünüyor. Bunu yok etmek için, yani buranın tehlikeli olduğu fikrini yok etmek için insanlar böyle bir durumun tekrar yaşanmamasını istiyor.” şeklinde konuşuyor.

Watts mahallesinde ayaklanmalardan yıllar sonra da yoksulluk sürüyor. Ancak bölge halkıyla farklı kökenlere sahip yeni polis gücü arasındaki ilişkiler daha iyi. Mahalleli bu durumun Amerika’nın diğer siyah mahallelerine de yayılmasını umut ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG