Erişilebilirlik

Lavrov: 'Yaptırımlar Sonuçsuz Kalacak'


Lavrov: 'Yaptırımlar Sonuçsuz Kalacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

ABD ve AB, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara desteğini kesmeyen Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Yeni yaptırımlar hem Amerika hem de AB tarafından dün açıklandı. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yaptırımların sonuçsuz kalacağını öne sürdü

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara desteğini kesmeyen Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Yeni yaptırımlar hem Amerika hem de AB tarafından dün açıklandı. Aynı gün Washington’da bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya’yı ülkesine savaşçı ve silah göndermekle bir kez daha suçladı.

Başkan Obama, Rusya’nın enerji, bankacılık ve savunma sektörlerini hedef alan yeni yaptırımların, Moskova’nın Ukrayna’daki yasadışı eylemlerinin sorumluları üzerindeki baskıyı güçlendireceğini söyledi: “Bu şekilde olmak zorunda değildi. Ancak bu yolu Rusya ve özellikle de Vladimir Putin tercih etti. Ancak hala başka bir seçenek daha var, o da gerginliği azaltmak ve soruna diplomatik çözüm arayanların yanında yer almaktır.”

Avrupa Birliği, Rusya’nın en büyük ticari ortaklarından ve birçok Avrupalı lider Moskova’yla ilişkileri bozmak istemediği için yeni yaptırım kararı büyük önem taşıyor.

Obama, “Rusya’yla ekonomik ve ticari ilişkileri kesmeme konusunda haklı kaygıları olan Avrupalılar’ın bile yeni yaptırım kararı aldığına tanık olduk. Bu da bize, Avrupa’nın, verdiği sözlerle yaptığı işler birbirini tutmayan Putin’e karşı sabırlarının tükendiğini gösteriyor,” şeklinde konuştu.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yaptırımların sonuçsuz kalacağını öne sürdü: “Bazı ekonomik konularda karşılaşacağımız zorlukların üstesinden mutlaka gelecek ve hatta bu sayede daha bağımsız ve kendi gücümüze daha çok güvenen bir ülke olacağız.”

Bu arada doğu Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor.

Amerika, uydulardan aldığı görüntülerin Rus toplarının Ukrayna’ya ateş açtığını gösterdiğini söylüyor. Rusya iddiayı reddediyor.

Washington’da bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, dün Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’e, Rus ateşine karşılık vermediklerini söyledi: “Birçok kez teröristler sınırda konuşlanıp askerlerimize ateş açtı. Ancak biz durumu daha da gerginleştirmemek, uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarımızı ihlal etmemek için karşı ateş açmama konusunda çok hassas davranıyoruz. Dolayısıyla, Rus topraklarına ateş açtığımız iddiası gerçeği yansıtmıyor.”

Kerry de Rusya’yı krizi uzatmakla suçladı: “Ruslar krizi gidereceklerini söylüyorlar, ancak attıkları adımlar, şiddeti sona erdirmeyi istediklerine dair tek bir kanıt sunmuyor. Bu yüzden de Rusya destekli ayrılıkçılar silah bırakmayı ve siyasi sürece katılmayı reddediyor.”

Kerry, Moskova’nın Ukrayna’daki etnik Rus azınlığın durumu ve ekonomik geleceği konularındaki haklı kaygılarını gidermek için soruna diplomatik çözüm bulma çabalarını sürdürdüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG