Erişilebilirlik

Lavrov: 'Amerika ile Hedefimiz Aynı'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 70. BM Genel Kurulu çalışmalarını sürdürdüğü New York’ta bir basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava operasyonlarıyla ilgili bilgi veren Lavrov, ‘’Bölgede gelişen olaylar konusunda diğer ülkelerle ile farklı düşünsek de birleştiğimiz en önemli nokta, bölgeyi tehdit eden terör tehdidinin yükselmesi ve bu teröre karşı verilen savaştır’’ dedi.

‘Operasyonu Esat İstedi’

Lavrov, Birleşmiş Milletlerde düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarına ilişkin basın mensuplarının çeşitli sorularını da yanıtladı. Suriye'de bulunan Rus askeri unsurlarının uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu savunan Lavrov, Suriye Hükümeti'nin talebi üzerine bu ülkede bulunduklarını, operasyon talebinin de Esat’tan geldiğini söyledi. Başlattıkları operasyonun asıl amacının terörizmle savaş olduğunu, Suriye’de kendi halkıyla savaşanları da desteklemediklerini vurguladı.

‘Özgür Suriye Ordusu Terör Örgütü Değil’

Amerika, öncülüğündeki uluslararası koalisyon ile Rusya'nın düzenlediği hava operasyonlarının aynı amacı taşıdığına vurgu yapan Lavrov, ‘’Amerika ile hedefimiz aynı, terörizmle savaş. Suriye’de hedefimizde IŞİD, El - Nusra ve diğer terör örgütleri var. Özgür Suriye Ordusunu terörist bir örgüt olarak görmüyoruz. Onları Suriye’de siyasi çözümün bir parçası olarak görüyoruz ’’ diye konuştu.

‘Koalisyonla İşbirliği Yapmak İstiyoruz ’

Rus bakan Lavrov, ‘’Biz teröristlerle savaşıyoruz. Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon da hedefi de Suriye’de bulunan IŞİD ve diğer terör örgütleri. Rusya da bunu yapıyor, amacımız Amerika ile aynı. Biz de koalisyon güçleri ile işbirliği yapmak istiyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden yetki almadan operasyon düzenledikleri için bu koalisyonun bir parçası olmak istemiyoruz. BM Güvenlik Konseyi kararı ya da Suriye'nin talebi olmamadan koalisyon güçleri operasyon düzenliyor "

‘Kürtlere Silah Veriyoruz’

Lavrov, Amerika Savunma Bakanı Ash Carter'ın Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava operasyonlarının ‘Yangına körükle gitmek ile aynı' olduğu açıklaması konusunda Amerikan Savunma Bakanı Carter'ın görüşüne katılmadığını belirterek, uluslararası hukuka uygun davrandıklarını iddia etti. Lavrov, bir gazetecinin Irak'ta IŞİD ile savaşan Kürtlere Rusya’nın silah verip vermediği sorusunu da. Kürt savaşçılara silah verdiklerini ve bu işlemi Irak hükümetinin aracılığıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Rusya Suriye’de Kimi Vurdu?

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter dün Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın hava saldırılarının vurulan hedeflerin büyük olasılıkla IŞİD’e ait olmadığını söylemiş, Rusya’nın Beşar Esat rejimini desteklemek amacıyla Suriye’de hava saldırıları başlatmasının, dört yıllık iç savaşta “yangına körükle gitmek” olduğunu savunmuştu.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, New York’ta yaptığı açıklamada Rusya’nın Suriye’nin IŞİD’in faaliyet göstermediği bölgelerde bombardıman düzenlemesinin derin kaygılara yol açtığını söylemişti. Kerry, “Bu tarz saldırılar Rusya’nın asıl amacının IŞİD’e saldırmak mı yoksa Esat rejimini korumak mı olduğu konusunda soru işaretleri yaratıyor” açıklamasıyla Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili oluşan çeşitli soru işaretlerine vurgu yapmıştı.

Suriyeli muhalifler de, Rus uçaklarının Humus kentinde muhalefete ait hedefleri bombaladığını iddia etmiş, Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Suriyeli muhalif ise saldırılarda en az 32 sivilin öldüğünü,bu kişilerden altısının da Esat yönetimine karşı savaşan muhalifler olduğunu iddia etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG