Erişilebilirlik

Kuzey İrlandalı Protestan Lider Yaşamını Yitirdi


Yaşamının sonuna doğru Kuzey İrlanda’da Katolikler’le anlaşma sağlayan ve tutkulu davranışlarıyla tanınan Protestan rahip Ian Paisley, 88 yaşında Belfast’ta öldü. Yıllardır sağlık sorunlarıyla mücadele eden Paisley’in ölümünü ailesi açıkladı

Yıllar boyunca Katolik karşıtı söylemiyle ünlenen din adamı, 2007’de tüm siyaset uzmanlarını şaşırtarak Sinn Fein lideri Martin McGuinness ile koalisyon kurmuştu.

30 yıl süren Kuzey İrlanda sorununun en gergin yıllarında kendi kilisesini kuran Paisley, Demokratik Birlik Partisi’nin de kurucusuydu. Fikirlerini ifade etmekten çekinmeyen lider, Avrupa Parlamentosu’nda da hizmet vermiş ve 1988’de burada siyasetçilere konuşma yapan Papa John Paul’e karşı pankart açıp, “şeytan,” diye seslenmişti.

Eski IRA kumandanı ve Sinn Fein üyesi McGuinness, Paisley’nin ölümü üzerine başsağlığı mesajı yayınladı ve Twitter’da “bugün bir dostumu kaybettim,” yazdı.

İrlanda medyasına konuşan McGuinness, yıllar içinde Paisley ile iyi bir iş ilişkisi kurduklarını ve bunun Paisley’nin son yıllarına doğru dostluğa dönüştüğünü belirtti.

2004 senesinde Demokratik Birlik Partisi’nin liderliğini Paisley’den devralan Kuzey İrlanda Başbakanı Peter Robinson, Paisley’nin İngiltere’yle ile birliğin dev isimlerinden olduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Paisley’nin kariyeri boyunca tartışmalı bir isim olduğunu söylerken buna rağmen protestan liderin Kuzey İrlanda’daki siyasi istikrara katkısının çok büyük olduğuna dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG