Erişilebilirlik

Kürtler ABD'den Daha Çok Destek Bekliyor


Kürtler ABD'den Daha Çok Destek Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Irak ve Suriye’deki Kürt milisler IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun önemli bir parçası. Ancak Kürtler’e silah yardımı sınırlı kaldı. Bazı Kongre üyeleri bunu değiştirmek istiyor. Cumhuriyetçi Kongre üyesi Dana Rohrabacher'a göre Kürtler’in daha çok desteklenmesi gerekiyor

Suriye ve Irak’taki çatışmalarda Kürt savaşçılar yeteneklerini gösterdi ve IŞİD’i Kobani’dan atarken, Irak’ın kuzeyindeki saldırıları da geri püskürttü.

Koalisyonun hava desteği yardımcı olsa da, yabancı güçlerin desteği olmadan ve Irak ordusundaki düzensizlik sürerken arazideki çarpışmaların yükünü Kürt güçleri çekiyor.

IŞİD’le savaşta cephe 1000 kilometreden uzun bir çizgi oluşturuyor ve bu savaşta 1500 kadar Kürt milisin öldüğü tahmin ediliyor.

Ancak Kürtler, IŞİD’le mücadele konusunda oluşturulacak strateji konusunda saf dışı kaldıkları görüşünde.

Kürt güçlerinin başında farklı ülkelerden komutanlar var ve IŞİD’le mücadele stratejisine bu grupları katmak kolay değil.

Geçen ay Londra’daki bir uluslararası konferansta Iraklı Kürt liderler dışlanırken Irak merkezi hükümetinin temsilcileriyle görüşüldü.

Kürtler’in bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmazken bazı Amerikalı siyasetçiler Kürt liderleri görüşmelere katmanın daha iyi bir yolu olduğunu düşünüyor. Cumhuriyetçi Kongre üyesi Dana Rohrabacher Kürtler’in dışlanmasının başarılı bir strateji oluşturulmasına engel olduğunu savunuyor:

“Bu savaşın yükünü Kürt dostlarımız taşıyor. Bence barışla ilgili görüşmelerde Kürtler’in dahil edilmemesi onlara ihanet etmek anlamına geliyor.”

Bir diğer Cumhuriyetçi milletvekili Chris Smith de Kongre’de Kürt taraftarı duyguların arttığını söylüyor:

“Kongre’de Kürtler’e yardım edilmesi fikrine büyük destek var. Ben de IŞİD’in masum insanları katletmesinin yanlarına kalmaması için daha fazla hava saldırısı yapılmasını destekliyorum.”

Merkezi Erbil’de olan Kürt Politikalar Vakfı IŞİD’e karşı oluşturulan stratejide Kürtler’in dışlanmasında Kürt liderlerin de sorumluluğu olduğunu söylüyor.

Kurumun kurucusu Kemal Çomani ile Skype aracılığıyla görüştük:

“Uluslararası toplumla ilişkimiz kurumsallaşmadı. Kendimizi temsil edemememizin nedenlerinden biri de bu.”

Amerikan Kongresi’nde Kürt güçlerini doğrudan silahlandırmayı sağlayacak bir yasa tasarısı görüşülmeyi bekliyor. Ancak Irak’taki bölünmüşlük nedeniyle siyasetçiler Kürtler’e doğrudan destek vermenin yararlı mı zararlı mı olacağı konusunda kararsız.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG