Erişilebilirlik

HDP: ‘Size savaş yaptırmayacağız!’


Geçen Aralık'ta yapılan DTK genel kurul toplantısı - Diyarbakır
Geçen Aralık'ta yapılan DTK genel kurul toplantısı - Diyarbakır

Türkiye’nin Irak’ın Kürt Bölgesindeki PKK kamplarına düzenlediği hava saldırılarına, Kürt siyasi çevreleri tepki gösterdi. Son olarak HDP, DBP, HDK ve DTK ve İmralı müzakere heyetinin yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “özel örgütünce yönetilen bir darbe” ile karşı karşıya olduğu savunuldu, yeni hükümet kuruluncaya kadar başbakanlığı yürüten Ahmet Davutoğlu’na, “Size savaş yaptırmayacağız” denildi.

Türkiye’nin IŞİD’in ardından PKK’ya ait hedeflere de hava saldırısı düzenlemesi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “HDP yetkilileri barıştan bahsediyorlar artık karar vermelerinin vaktidir silah mı barış mı? Meşru bir partilerse ki öyleler o zaman öyle davranmalılar” şeklindeki açıklamalarına tüm Kürt siyasi çevrelerden ortak bir açıklama geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılan ortak açıklamada, “Türkiye, Tayyip Erdoğan’ın özel örgütünce yönetilen bir darbe ile karşı karşıyadır. Müstafi (geçici) hükümet, Erdoğan tarafından bir “ara rejim” ve savaş kabinesine dönüştürülmüştür” denildi, 7 Haziran seçimlerinden itibaren Adalet ve Kalkınma Partisi’nin halk tarafından görevden uzaklaştırıldığını ve “yönetme ehliyetine sahip olmadığı” halde ülkeyi “içeride ve dışarıda savaşın eşiğine” getirdiği iddia edildi.

Yapılan ortak açıklamada, Türkiye’yi savaş ve şiddet sarmalından çıkarmak için “Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve müzakereleri yeniden başlatma” çağrısı yapıldı.

PKK'yı hedef alan hava operasyonlarını izleyen ilk açıklamalarda HDP çatışmasızlık sürecinin sona erdiğine dikkat çekerken DBP ise ‘Sorunun ele alınışı ve çözümü konusunda’ yeni bir sürece girildiğini vurguladı.

HDP yönetimi operasyona tepkisini yazılı açıklamayla bildirdi. Açıklamada, girilen yolun, çözüme ve barışa yönelme imkanlarını tahrip edeceği belirtilerek, ağır bir toplumsal maliyet yaratacağı vurgulandı.

Açıklamada, ”Bir kez daha ve güçlü bir biçimde, Türkiye’nin barışa ve çözüme ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz. Toplumsal, tarihsel ve siyasal sorunlarımızın çözümü karşılıklı diyalog, müzakere ve demokrasinin geliştirilmesiyle mümkündür. Şiddet sarmalının büyütülmesi ve sürdürülmesi hiç bir taraf ve toplumun hiçbir kesimi için kalıcı, demokratik ve eşitlikçi bir çözümün yaratılmasına hizmet etmeyecektir. Türkiye, geleceği bakımından çok önemli bir kavşaktadır. Erdoğan-Davutoğlu ikilisi tarafından ilan edilen yeni dönem politikalarının ve uygulamalarının “hayırlı” bir sonuca varma ihtimali yoktur. Türkiye toplumunun geleceği, MİT’in koordinasyonunda, Emniyet’in içte, ordunun da dışta sürdüreceği operasyonlara teslim edilemez” görüşlerine yer verildi.

Kürt siyasetinin yönetiminde olan belediye başkanlarının üyesi olduğu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimi de, eylemsizlik sürecinin sona erdiğini savundu. Yeni bir sürece girildiğine dikkat çekilen açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla ve müzakere heyetiyle görüştürülmemesinin sürecin tekrar çatışmaya dönüşeceği sinyalini verdiği belirtildi.

DBP Yönetimi, “Türkiye, ABD ile DAİŞ’e karşı ortak mücadele adı altında üslerini koalisyona açma karşılığında Kürdistan Özgürlük hareketine ve gerillalarına bombardıman izni almıştır. Halkımızın özgürlük mücadelesi ve halkların demokratik özlemleri bir kez daha kirli ittifak ve pazarlıklarla boğulmak istenmektedir. Biz Türkiye devletini bu yanlış politikadan ve katliam hesaplarından bir an önce dönmesi gerektiği konusunda uyarıyoruz. Bu yol kanlı ve kaotik bir yoldur. Bu yol hangi hesapla yapılmışsa yapılsın kaos yoludur” açıklaması yaptı.

Bünyesinde siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını bulunduğu Demokratik Toplum Kongresi ise Türkiye’nin IŞİD ile mücadele adı altında Türkiye demokrasi güçlerine ve Kürtlere operasyon yaptığını savundu. Açıklamada, Türkiye’nin operasyonları durdurması istendi.

Kürt Ulusal Konseyi (KNK) ise AKP hükümetinin talimatı ile bombardımana başlayan Türk ordusunun ait savaş uçakları sivil yerleşim yerlerini de bombalandı. Yerel kaynaklar Hakurk ve Kandil’in Enze köyünde sivil halka zarar verdiğini iddia etti.

KNK açıklamasında ‘Türk devleti bu saldırılarla PKK`yi zayıflatıp DAİŞ çetelerinin güçlenmesini istemektedir. Türk tarafı tek taraflı ateşkesi bitirmiş ve Kürtlere savaş ilan etmiştir’ dedi.

PKK: 'Ateşkes Bitti'

PKK’dan yapılan yazılı açıklama ise, Türkiye’nin son hava saldırılarıyla ateşkesi resmen bitirdiğini tüm dünyaya duyurduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Kürt sorunu gibi kırk yıldır savaşın sürdüğü anlaşmazlık ve çatışma alanlarında sorunların çözümünde silahların durumunun ne olacağı en son gündeme gelecek konudur. En son gündeme gelecek konunun ilk önce gündeme getirilmesi ve dayatılması sorunun çözümsüzlüğünde ve kırk yıl süren çatışmaların bir kırk yıl daha sürmesini getirecek politikalarda ısrar etmektir. Amiyane deyimle arabayı atın önüne koymaktır. Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti seçime hazırlanmaktadır. Seçimi kazanmak için gerilim ve çatışma yaratma ve bu amacı için halkları kurban etme politikası izlemektedir. Tayyip Erdoğan güçlü başkan olma ve otoriter sistem kurmak için iç ve dış tehdit yaratma politikasını uzun süredir sürdürmektedir. Şu anda tam da yaptığı budur. İç ve dış tehdit algısını yaratma ortamında seçime girip mutlaka kazanmak istemektedir. Şu andaki saldırı politikası ve Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı savaş açması ve izlediği çok yönlü maceracı politika bu gerçeğin dışa vurumu olmaktadır. II. Dünya Savaşı’nda faşizme karşı ‘Geçemeyecekler’ sloganıyla demokrasi güçlerinin ayağa kalkarak direnişe geçmesi gibi demokratikleşme ve köklü barış sloganıyla demokrasi güçlerinin mücadelesi yükseltilmelidir. Kuşkusuz soyut ve politik hedefi olmayan barış söylemi yerine, demokratikleşme, Kürt sorununun çözümü ve kalıcı barış sloganının esas alınması mücadeleyi demokratikleşme ve tüm sorunların çözümünü sağlatan düzeye kavuşturacaktır.“

Emniyet operasyonları sürüyor

Bu arada Türkiye Irak Kürt Bölgesindeki PKK kamplarına hava operasyonu yaptığı saatlerde Diyarbakır ve Mardin’de de, örgüt şehir birimlerini yönelik operasyon yapıldı. Operasyon son dönemde güvenlik güçlerine, kamu kurumlarına yönelik silahlı, bombalı, Molotof, havai fişekli saldırı eylemlerinin faillerini yakalamak için başlatıldı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Diyarbakır kent merkezinde 50 adrese eş zamanlı baskın yaptı. Baskınlarda 3’ü yaşı küçük, 31 şüpheli yakalandı. Yapılan aramalarda, 3 tabanca,3 tüfek,1 kurusıkı tabanca ile mermiler ve 1 pala ele geçirildi. Aynı saatlerde Bismil, Silvan, Ergani ve Lice ilçelerinde de 40 adrese baskın yapıldı. Baskınlarda 22 kişi gözaltına alınırken, 2 ruhsatsız av tüfeği, 2 el yapımı patlayıcı ele geçirildi.

Bir operasyon haberi de Mardin'den geldi. Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe ve Midyat ilçelerinde düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı. Operasyonda çok sayıda tabanca ve örgütsel doküman ele geçirildi. Şüpheliler sağlık kontrolünden sonra emniyete götürüldü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG