Erişilebilirlik

Kürt Petrol İşçileri Kurtarıldı


Kerkük valisi Iraklı Kürt güçlerin ISİD militanlarının ele geçirdiği bir petrol tesisini geri alırken kaybolan işçilerin hepsinin kurtarıldığını açıkladı.

Iraklı Kürt güçleri (Peşmerge) IŞİD'in ele geçirdiği petrol tesisini Cumartesi akşamı geri almış ancak tesisteki çalışanların durumu açıklığa kavuşmamıştı.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim Reuter haber ajansına tüm işçilerin kurtarıldığını açıkladı, bazılarının rehin alındığı haberlerini yalanladı. Haberlere göre işçiler bir yeraltı odasında bulundu.

Kerkük’ün 20 kilometre güneyindeki Habbaz günde azami 15 bin varil petrol üretme kapasitesine sahip küçük bir tesis. Habbaz saldırıdan önce günde yaklaşık 10 bin varil petrol üretiyordu.

Peşmerge kaynakları, Cumartesi günü çatışmalarda bir Kürt binbaşının keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Cuma günü de bir Kürt tuğgeneral Kerkük'te IŞİD militanlarının düzenlediği bir saldırıda öldürülmüştü.

Öteyandan İslam Devleti örgütü (IŞİD) Kobani’deki yenilgiyi kabul ettiğini açıklayan bir video yayınladı, ama yeniden saldıracakları tehdidinde bulundu.

Örgüt militanı olduğunu iddia eden iki kişi, video mesajında hava saldırılarının çekilmelerindeki en büyük etken olduğunu açıkladı.

IŞİD'in Kobani'den çekilmesini bir Amerikalı komutan da doğruladı. Hava saldırılarını koordine eden Amerikalı komutan Korgeneral James Terry, Suriye'nin Türkiye sınırı çevresindeki bölgelerde Kürt güçlerine destek vermek amacıyla hava operasyonlarının süreceğini bildirdi.

Kobani’de aylar süren çatışmaların ardından Kürt güçleri, geçen Pazartesi Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan kenti yeniden ele geçirdiklerini bildirmişti. Savaştan önce 200 bin kişinin yaşadığı Kobani şu anda enkaz yığını halinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG