Erişilebilirlik

‘Kürecik Radarı Avrupa’nın Savunmasıyla İlgili’


NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Philip Breedlove
NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Philip Breedlove

Gaziantep’te temaslarda bulunan NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Philip Breedlove, Türkiye’de muhalefetin İsrail’in savunması ve istihbaratı için çalıştığı iddia edilen Kürecik radarını savundu. Orgeneral Breedlove, o sadece Avrupa’yı savunuyor’ dedi

“Açık söylüyorum. Kürecik radar istasyonu devre dışı bırakılsın, hep beraber savunuruz. 'Doğu yapmıştır hükümet' deriz. Ama bunun için bir adamda yürek ve ülke sevgisi lazım. Bunlar yoksa Erdoğan bunu yapamaz.” Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gazze krizinin hemen ardından kamuoyunda İsrail’in İran’dan korunması kurulduğu iddia edilen Kürecik radarı için bu sözleri sarf etmişti.

Kürecik radarına muhalefet eleştirel yaklaşıyor

Uzun zamandır, hatta kurulduğu 2012 yılından bu yana çok sayıda muhalefet partisi temsilcisi ama özellikle Cumhuriyet Halk Partisi, Kürecik’teki radar istasyonundan İsrail’le istihbarat bilgilerinin paylaşıldığını ve bu yüzden de durdurulması gerektiğini söylüyor.

Bu sorular dün CNN Türk’ten Ahu Özyurt tarafından NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Philip M. Breedlove’ye soruldu. Orgeneral Breedlove, bu soruya net yanıt verdi:

‘Kürecik radarı tek amacı var, o da Avrupa’nın savunması’

"Kürecik'teki radar Amerika'nın NATO'ya teklif ettiği tesis. Avrupa savunması için adapte. Yakın zamanda Polonya ve Romanya'da bu tip radarlar olacak. Tek amacı var. Sadece Avrupa'nın savunması. Başka bir şey için kullanılmıyor. Türkiye'deki radar bu sistemin parçası ki bunlar da yetmez. Amerika sadece bu sistemi güçlendirmek için İspanya'ya AYG sistemini gönderdi. Hepsi birbirine bağlı olacak. Onların amacı bu" yanıtını verdi.

Yani NATO’nun üst düzey komutanına göre, Kürecik radarının ne İsrail’in savunmasıyla ne de İsrail’in istihbarat faaliyetiyle ilgisi var.

Orgeneral Breedlove, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Patriot savunma sisteminde görevli Hollandalı askerlerle İncirlik’teki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda konuşlu ikinci ve üçüncü versiyon Patriot sisteminin kurulduğu alanda incelemeler yapmıştı.

Breedlove: ‘Irak’ta daha kapsayıcı bir hükümet görmek istiyoruz’

Bugün de Gaziantep Hüseyin Ataman Kışlası’nda temaslarda bulunan NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı, Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Orgeneral Breedlove, “Türkiye’ye tek bir Suriye füzesinin düşmemiş olması bizim için başarıdır. Irak ve Suriye benim etki alanım dışında ama özellikle Irak’ta daha kapsayıcı bir hükümet görmek isteriz. Bütün dinleri ve mezhepleri içine alacak bir hükümetin kurulması bölgedeki halkların tamamının sorunlarına eğilen bir yönetim gelmesi hepimizin yararına” diye konuştu.

Türkiye’nin üç ilinde altı Patriot bataryası bulunuyor

Almanya, Hollanda ve Amerika tarafından gönderilen altı adet füze bataryası, Türkiye’nin Suriye sınırındaki Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana’ya yerleştirildi. 2013 yılının Ocak ayından beri konuşlu olan bataryalar Türkiye’nin güney bölgelerini Suriye’den yapılabilecek olası füze saldırılarına karşı koruyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG