Erişilebilirlik

Kongre'nin Gündemi Göçmenlik


Kongre'nin Gündemi Göçmenlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Amerikan Kongresi bu hafta göçmenlik reformu ve sınır güvenliğini görüşüyor. Başkan Obama’nın, ülkenin güney sınırından Amerika’ya göçmen akını devam ederken başkanlık kararnamesiyle soruna çözüm getireceğini açıklaması Cumhuriyetçi Kongre üyelerini kızdırdı

Yaklaşık 12 milyon yabancının kaçak olarak yaşadığı Amerika’ya çok sayıda kişinin kaçak giriş yapması göçmenlik tartışmalarını alevlendirdi. Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions dahil bazı Kongre üyeleri, durumdan Obama yönetimini sorumlu tutuyor: “Kaçak girişlerin artmasının nedeni kontrolların gevşek tutulması ve göçmenlik konusunda açık bir mesaj verilmemesidir. Bugün Amerika’ya giriş yapan herkes sınırdışı edilmeyeceğini biliyor. Gerçek budur.”

Ancak Demokrat Senatör Harry Reid’e göre göçmenlikle ilgili sorunlar sadece kontrolların sıkılaştırılmasıyla çözülemez: “11 milyondan fazla kişiden söz ediyoruz. 11 milyon kişiyi sınırdışı edemeyiz, bu çok pahalıya mal olur. Ayrıca soruna çözüm de getirmez.”

Belgesiz göçmenlere vatandaşlık yolu açacak ve sınır kontrollarını sıkılaştıracak kapsamlı göçmenlik reform tasarısı geçen yıl Senato’da onaylandı ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde takıldı. Başkan Obama şimdi, çoğu Orta Amerika ülkelerinden gelen yeni kaçak göçmenlerin sınırdışı işlemlerinin hızlandırılması için Kongre’den ek fon istiyor.

Amerika Gümrük ve Sınır Kontrol Dairesi Başkanı Gil Kerlikowske’ye göre, yasalar, Meksikalılar’ın dışındaki kaçakların, yasadışı göçmen değil, mülteci olarak işlem görmesini öngörüyor: “Sınırı geçenler çete üyeleri değil. Tehlikeli kişiler değiller.”

Üst düzey Amerikalı yetkililer Orta Amerika ülkelerine çocuklarını kendi başlarına Amerika’ya yollamaya son vermeleri gerektiği mesajı gönderiyor. Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn’e göre bu mesaj için artık çok geç: “Sınırlarımızda kontrolların sıkılaştırıldığı ve yasaların tümüyle uygulandığı mesajını daha açık bir şekilde göndermediğimiz sürece kriz üstüne kriz yaşamaktan kurtulmamız mümkün değil. Bu süreçte de çok sayıda insan Orta Amerika ve Meksika’dan Amerika’ya gelmek isterken yollarda telef olacak. Ya da sınırımızı geçip gelecekler ve biz de onlarla sorumlu bir şekilde ilgilenmek zorundayız.”

Kongre’nin Amerika’da göçmenlik sorunlarına çözüm getirecek kapsamlı bir yasa çıkaracağı yolundaki umutlar, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’ın tasarının bu yıl oylanmayacağını söylemesi üzerine suya düştü. Başkan Obama da bu yüzden göçmenlikle ilgili acil sorunların çözümü için gerekirse başkanlık kararnamesi çıkaracağını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG