Erişilebilirlik

Kongre'nin Gündemi Göçmenlik Krizi


Kongre'nin Gündemi Göçmenlik Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Başkan Barack Obama’nın yasadışı göçmen krizine çözüm için istediği mali fonu Kongre'nin onaylayıp onaylamayacağı bu hafta belli olacak. Obama Orta Amerika’dan kaçak gelen onbinlerce çocuğun iade işlemlerini hızlandırmak ve Meksika sınırında kontrolu sıkılaştırmak için Kongre’den yaklaşık 4 milyar dolarlık fon istedi

Bu durum, kabul edilemez olduğu konusunda herkesin anlaştığı bir gelişme: Tek başlarına hayatlarını tehlikeye atarak Amerika’ya gelen binlerce çocuk mevcut Amerikan yasalarınca hızla ülkelerine iadeleri mümkün olmadığı için sınır tesislerinde bekletiliyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Bob Goodlatte’e göre ilk yapılacak iş sınır kontrollarını güçlendirmek olmalı: “Kaçak göçmenleri yakalamamızı ve ülkelerine geri göndermemizi sağlayacak kaynaklara para ayırmalıyız. Oysa Başkanın istediği paranın çoğu, bu çocukların, aynı zamanda yetişkinlerin de Amerika’ya gelmeye devam etmelerini sağlamakta kullanılacak.”

Ancak Amerika Adalet Bakanı Eric Holder sınır güvenliğini arttırmanın tek başına sorunu çözmeyeceğini, çünkü Amerikan yasalarının Meksika dışı ülkelerden gelenlerin göçmenlik mahkemelerinde ifade vermelerini öngördüğünü söylüyor: “Özellikle çocuklar başta olmak üzere binlerce kişinin Orta Amerika’dan kaçtığı olağanüstü bir durumla karşılaşmamıza rağmen göçmenlik yasalarını uygulamak zorundayız.”

Geçen yıl Amerikan Senatosu sınır güvenliğini arttıran ve milyonlarca kaçak göçmene vatandaşlık yolunu açan kapsamlı bir reform tasarısını onayladı. Ancak Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi reform taslağını oylamadığı gibi, farklı bir seçenek de önermedi.

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn mevcut sınır krizinden Başkan Obama’yı sorumlu tutuyor: “Birçokları Amerika’ya göçe teşvik ediliyor. Elbette şiddetten kaçmaya çalışan, iyi yaşam fırsatı arayan insanları anlıyoruz. Ama başkanın yasaları uygulamayacağı mesajı vererek çocukları ve ailelerini yaşamlarını tehlikeye atan zorlu seyahata teşvik etmesi kabul edilemez.”

Demokrat Senator Robert Menendez’e göre bu tür eleştiriler, Kongre bir şey yapmadığı sürece son derece anlamsız: “Hayır demek kolay. Ama yapıcı olmak çok daha zor. Şu ana kadar krize karşı 'hayır'dan başka bir söz, Kongre görevini yapmadığı için kendi yetkisini kullanan başkana yönelik eleştirilerden başka bir şey duymadık. Artık politikayı bırakıp ülke çıkarlarına uygun adım atma zamanı geldi.”

Obama’nın 4 milyar dolarlık ödenek talebi konusunda harekete geçmek için zaman daralıyor. Çünkü Kongre Ağustos başında Eylül’e kadar sürecek yaz tatiline girmeye hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG