Erişilebilirlik

Kongre'den IŞİD'le Mücadeleye Onay


Kongre'den IŞİD'le Mücadeleye Onay
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Amerika öncülüğünde yürütülen hava saldırılarının başlamasından aylar sonra Senato Dış İlişkiler Komisyonu, kara harekatı olmadığı sürece, operasyonun üç yıl devam etmesini onayladı. Tüm Demokratlar'ın evet dediği komisyonda, Cumhuriyetçiler, hayır oyu kullandı

Amerikalı siyasiler Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı devam eden operasyona resmi onayı verme yolundaki ilk adımı attı. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman Senato’daki panelin askeri güç kullanmaya yönelik onayı verdiğini ancak bunun şu andaki Kongre tarafından kabul edilmesinin çok zor olduğunu o nedenle önümüzdeki yıl yapılacak görüşmelerde yer alabileceği belirtiliyor.

Amerika öncülüğünde yürütülen hava saldırılarının başlamasından aylar sonra Senato Dış İlişkiler Komisyonu, kara harekatı olmadığı sürece, operasyonun üç yıl devam etmesini onayladı. Tüm demokratların evet oyu verdiği komisyonda, Cumhuriyetçiler, hayır oyu kullandı.

Komite başkanı ve yasanın mimarı Senatör Robert Menendez süre kısıtlamasının sebebini şöyle açıkladı: “Bence operasyon süresiz olmamalı. Üç yıllık zaman diliminde, hem mevcut, hem de yeni gelecek olan başkana değerlendirme yapıp, Kongre ile birlikte askeri operasyonun nasıl devam ettirilmesi konusunda ortak karar alabilirler.”

Oylama, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, yönetim olarak gerektiğinde kara harekatı yapılması iznini de veren bir yasa istediklerini açıklamasından iki gün sonra geldi. Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Kongre’nin yakında tatile çıkacak olması nedeniyle bu oylamanın tamamen sembolik olduğu görüşünde: "Bu yasanın bir yere gitmeyeceği belli çünkü iki gün sonra Senatörler burada olmayacak. Zamanımız olsaydı bile yönetimin bunu onaylamayacağı belli. "

Diğer Cumhuriyetçiler de Obama yönetiminin kendilerini özellikle Suriye’deki IŞİD stratejisi konusunda hayal kırıklığına uğratığını savunuyor. Senatör Marco Rubio, Menendez’in bu tasarısının daha büyük sorunlar yaratacağı görüşünde: “Üç yıla kadar IŞİD’i hava saldırılarıyla yok edemezsek, bu IŞİD'in oraya yerleşeceği anlamına mı geliyor? Bence bu kabul edilemez bir durum. Belirlediğimiz taktik anlayışını bu şekilde kontrol etmeye çalışmak büyük bir hata.”

Demokrat Senatör Dick Durbin yanıt vermekte gecikmedi: "Bu, Başkan’ın yetkilerinin dışında olan bir durum. Bu savunmak için ant içtiğimiz anayasada da yazılı. Bu şekilde Başkan’ın yetkilerine kısıtlama getiriyoruz."

Demokrat Senatör Chris Murphy’de kara harekatının bir seçenek olmamasının önemli olduğunu çünkü kara harekatının öldürülen terörist sayısından daha fazla teröristin örgüte üye olmasına sebep olduğunu savunuyor. Komisyon başkanı Menendez de bu görüşte: "Kara harekatına olumlu bakıyorum ama harekata katılanların Irak, Kürt ve ılımlı Suriyeli muhalif askerleri olursa durum değişir tabii."

Yeni bir gelişme yaşanmadığı sürece, bu yasa tasarısının detaylarıyla yeni Kongre ilgilenecek.

Ocak ayı itibariyle Senato ve Kongre'de kontrol, IŞİD’e daha sert bir askeri tepki verme taraftarı olan Cumhuriyetçilere geçecek. Demokratlar ise, yetkileri kısıtlı bir askeri müdahale verme yönünde tavırlarını koruyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG