Erişilebilirlik

Kongre Üyelerinden Obama'ya Destek


Kongre Üyelerinden Obama'ya Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

ABD’de Kongre üyeleri Başkan Obama’nın IŞİD’e karşı yapılacak hava saldırılarına destek verdi. Başkan Obama konuşmasında Sünni radikallerin oluşturduğu tehdidi ve düzenlenecek operasyonu anlatmıştı.

Başkan Obama’nın IŞİD’e karşı askeri müdahaleyi savunan konuşmasından bir gün sonra Kongre’deki her iki partinin üyeleri büyük bir ciddiyet ve kararlılıkla başkanın planına destek verdi.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, “Başkanın kararlı stratejisini destekleme görevi Amerikan halkına ve Kongre’ye düşüyor. Karadan asker gönderilmeyecek ve zaten bu böyle olmalı. Siyasi görüş ayrılıklarını bir yana bırakarak beraber çalışmalı ve hükümete IŞİD’le mücadelede destek vermeliyiz,” şeklinde konuştu.

Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ulusun uzun süreli bir müdahaleye hazır olması gerektiğini söyledi: “Başkan’ın IŞİD’le mücadeleye yoğunlaşması beni memnun etti. Bu sorumluluğu ciddiye alması gerekir. IŞİD’i yenmek için bu ve bundan sonraki dönemde Kongre’nin ve bundan sonraki yönetimin sırtında uzun yıllar sürebilecek bir görevin sorumluluğu var.”

IŞİD’le mücadelede iki partinin de desteği olmasına rağmen bazı görüş ayrılıkları da ortaya çıktı. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’a göre, hava saldırısı yeterli olmayacak: “F-16 savaş uçağı bir strateji değil. Görevi başarmada hava saldırıları yeterli olamaz. Başkan kara operasyonu istemiyor ama birilerinin karadan müdahale etmesi şart.”

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da aynı görüşte: “Amerikan askeri karadan girmediği sürece bu terör örgütünü Irak ve Suriye’de yenmek mümkün olmaz. Eğer IŞİD’e saldırır ve kaybedersek bunun sonuçları çok vahim olur.”

Bu sözler Demokrat Partili Barbara Boxer’ın tepkisine neden oldu. Boxer, Başkan’ın IŞİD’i yenmek için uluslararası bir koalisyon kurulması çağrısına destek verdi: “Burada Irak Savaşı’nın çığırtkanlığını yapanların sözlerine dikkat edelim. Onlar Başkan’ın kara operasyonuna girmesini istiyor. Bu yanlış olur. Bunu 4 bin Amerikan askerinin ölmesiyle anladık.”

Kongre üyeleri kapalı kapılar ardında Başkan Obama’nın stratejisi hakkında bilgilendiriliyor. Operasyonun parasal yönüyle ilgili belirsizliklerse sürüyor. Savaş kararının Kongre’nin onayına sunulup sunulmayacağı da açıklık kazanmadı. Muhtemel oylamanın gelecek hafta yapılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG