Erişilebilirlik

Kongre Uluslararası Sorunlara Yoğunlaşacak


Kongre Uluslararası Sorunlara Yoğunlaşacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Yeni yılla birlikte oturumlarına başlayan Amerikan Kongresi, Cumhuriyetçi Partililer'in daha baskın bir roi oynayacağı bir döneme girdi. Bu dönemde Suriye, Irak ve İran'la görüşmeler gibi uluslararası konularda Obama Yönetimi'nin kararlarının yeniden ele alınması bekleniyor

Aralık ayında oturumlarına ara veren Amerikan Kongresi, çoğunluğu Cumhuriyetçi üyelerin oluşturduğu yeni bir ekiple bu hafta göreve başladı. Kongre üyelerinin önünde Ukrayna, Ortadoğu gibi zorlu küresel sorunlar bulunuyor. Üyelerin bu sorunları değerlendirirken, Başkan Barack Obama tarafından atılan adımları da yeniden masaya yatırması bekleniyor.

İran’la yürütülen uluslararası görüşmeler, önümüzdeki günlerde başlayacak. Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker gibi bazı karamsarlar, Tahran’la görüşmelerde başarı kaydedilememesi durumunda Kongre’nin İran’a karşı yaptırımları ağırlaştıracağını söylüyor:

“Kongre olarak yeni dönem çalışmalarımızda İran konusu ağırlıklı önem taşıyor.”

Kongre’nin İran’ın nükleer programına karşı ihtiyatlı yaklaşımı yeni değil. Ancak Başkan Obama’nın sürpriz Küba açılımına Kongre’nin alacağı tavrı kimse tahmin edemiyor.

Demokrat Senatör Ben Cardin, Küba’ya karşı uygulanan Amerikan ambargosunun kaldırması için Kongre’nin onayı gerektiğini hatırlatıyor:

“Küba’yla ilişkilerde yeni bir döneme girilmesini umuyorum. Bunun için Kongre’nin onayı gerektiğinden ilginç tartışmalar göreceğiz.”

Senatör Marco Rubio: “Bu Kongre ambargoyu kaldırmayacak.”

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio bu tartışmaya hazır:

“Beyaz Saray her şeyi verdi ama karşılığında pek bir şey alamadı. Küba rejimi basın, ifade veya seçme-seçilme özgürlüğü konularında hiçbir taahhütte bulunmadı.”

Siyasi uzman William Howell’a göre, Cumhuriyetçiler yapıcı eleştirici yapan taraf olarak görülmek istiyor:

“Bir yandan Obama yönetiminin başarısızlıklarını vurgularken diğer yandan ülkeye liderlik edebilecek kadar olgun ve sorumluluk sahibi bir parti olarak görülmek istiyorlar.”

Ancak Cumhuriyetçilerin hem Senato ve hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi, Başkan Obama’nın Ukrayna ve IŞİD krizlerine karşı aldığı tavırları daha yüksek sesle eleştirebilmesi anlamına da geliyor.

Cumhuriyetç Senatör Bob Corker: “Ülkemiz dünyadaki sorunlar karşısında kağıttan bir Kaplan gibi davranıyor ve da uzun süreli hasara yol açıyor.”

Siyasi uzman Stuart Rothenberg’a göre, Obama Demokrat Parti’yle de sorun yaşıyor:

“Başkan Obama, uluslararası ve ulusal güvenlik konularında sadece Cumhuriyetçilerle değil Demokratlarla da karşı karşıya gelebiliyor. Amerika’nın Ortadoğu’ya yeniden asker göndermesinden kaygılanan çok sayıda Demokrat var.”

Başkan Obama, Kongre’ye rağmen, Amerika’nın dış politikasında iz bırakmaya kararlı görünüyor. Obama, geçtiğimiz günlerde verdiği bir söyleşide “diplomasiye ve diyaloğa inanıyorum” diyerek bu kararlılığını tekrar dile getirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG