Erişilebilirlik

Kongre Rus Propagandasından Kaygılı


Kongre Rus Propagandasından Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry dahil birçok Batılı yetkili Rusya’nın eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Avrupa’nın büyük bölümünü hedef alan yoğun yanlış bilgi yayma çabalarından kaygı duyuyor

Rus medyasının yanlış bilgi kampanyasının temel amacı dikkatleri Ukrayna’da gerçekte yaşananlardan ve daha önce Kırım’da ne olduğundan başka yöne çekmek.

Bu amac, İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonunun geçen yıl canlı bir program sırasında kurumu protesto ederek istifa eden eski sunucusu Elizabeth Wahl tarafından açıklandı.

Wahl, kasıtlı olarak kafa karıştırıcı söylemler yaymanın arkasında temel bir gerçeğin yattığını, Rusya'nın egemen bir ülkeyi işgal ettiğini ve bu konuda yalan söylediğini belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yalan haber iddiasını reddediyor. Putin Malezya uçağının Ukrayna’da düşürülmesi ve çatışmaların devam etmesinden Amerika ve NATO’yu suçluyor.

Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce’a göre Putin içte iktidarını sağlamlaştırmak ve dışta toplumları bölmek için yılda yaklaşık 600 milyon dolar harcıyor.

Royce, “Rusya’nın NATO üyelerini bölecek propaganda gücü var. Özellikle Baltık Devletlerindeki gelişmelere baktığımızda güvenlik taahhütlerimizi olumsuz etkileyebileceğini görüyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Rusya uzmanı Peter Pomerantsev, “NATO savaş alanında yenilgiye uğratılamaz. Batı çok daha güçlü sosyal ve siyasal bir sisteme sahip. Demokrasi açıklık ve rekabete dayanıyor. Peki ama ya Moskova NATO’yu askeri yönden atlatırsa, savaşı tek bir kurşun atmadan ve resmen ilan etmeden yaparsa? Batı’ya karşı demokrasisinin açıklığını. serbest piyasaları, en önemlisi özgür medya ve açık kültürünü kendi çıkarları doğrultusunda kullanırsa ne olacak?” diyor.

Bazı kongre üyeleri ve oturuma katılan uzmanlar Amerika’yı Rus propagandasına karşı daha çok şey yapmaya çağırdı. Heritage Vakfından Helle Dale de bunlardan biriydi.

Dale, “Evet, Amerika bunu gerçekleştirmek için iletişim stratejisini güçlendirmeye çalışıyor. Ancak Sovyetler Birliği çöktükten sonra Rusya ve Avrupa’daki komşusu ülkelerde halkı kazanmak için verilen bu bilgilendirme yarışmasında kendimizi silahsızlandırdık. İdeolojik savaşı kazandığımızı düşündük ve bu nedenle iletişime eskisi gibi önem vermedik.” şeklinde konuşuyor.

Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu’nun Başkan Vekili Andre Mendes, kongre oturumunda Rus halkına yönelik yayınları güçlendirme çabalarının görmezden gelindiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Royce Amerika’nın uluslararsı yayıncılığında reform öngören yasa tasarısını yeniden sunacağını söyledi. Ancak Mayıs sonunda görevinden ayrılacağını açıklayan Amerika’nın Sesi Genel Müdürü David Ensor, reform sırasında dürüst, tarafsız ve doğru haberciliği savunan Amerika’nın Sesi tüzüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG