Erişilebilirlik

Kongre 2015'i Uzlaşmayla Kapadı


Kongre 2015'i Uzlaşmayla Kapadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Amerika, 2015 yılını Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın tartışmalı konulardaki sürpriz uzlaşmasıyla kapatıyor. Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti liderleri, 2016 yılında Kongre’deki bölünmüşlüğü sona erdirme ve geçmişteki uzlaşmacı siyasete geri dönme sözü veriyor. Amerika’da başkanlık seçimlerinin yapılacağı bir yılda, bu sözlerin tutulup tutulamayacağını zaman gösterecek.

Demokrat Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Kongre’nin geçirdiği otoyolların yeniden yapılandırılmasından siber güvenliğin güçlendirilmesine kadar uzanan bir dizi yasayı tereddüt etmeden imzaladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Son birkaç haftada yaptığımız işlerden çok memnunum ve önümüzdeki yıl da aynı uyum içinde çalışacağımızı hissediyorum” şeklinde konuşuyor.

Senato Mitch Mcconell, “Amerikan halkı bölünmüş bir hükümet seçerken ‘hiçbir şey yapmayın’ demedi, ‘yapabilecekleriniz üzerinde anlaşın’ dedi.”

2014’te Senato’da çoğunluğu Cumhuriyetçiler’e kaptıran Demokratlar, bunun bile başarı olduğunu savunuyor.

Demokrat Patty Murray, “Cumhuriyetçiler azınlıktayken, yıkıcı bir siyaset izlediler. Şimdi Demokratlar azınlıkta ve bizim hedefimiz orta sınıfa yardım etmek ve bunun için de Cumhuriyetçilerle çalışmaya hazırız” diyor.

Senatör Ted Cruz, “Washington’un kucakladığı bir aday varsa, işte o zaman işler kötü gidiyor demektir” diyor.

Bazı Cumhuriyetçi başkan aday adayları, uzlaşma içindeki bir Kongre’nin iyiye işaret olmadığını savunuyor.

Ted Cruz, “Eğer Washington’da bazı şeylerin temelden bozuk olduğuna inanıyorsanız, bunun nedeni iki partinin de lobi gruplarıyla çıkar ilişkileri kuran siyasetçilere sahip olmasından kaynaklanıyor. İşte benim seçim kampanyam bu sorunu çözmeye odaklanıyor” şeklinde konuşuyor.

Kongre liderleriyse gelişmelerden umutlu.

Paul Ryan, “Kongre’nin yeni yılda, geleneksel çalışma düzenine geri döneceğinden emin olmanızı istiyorum. Ülkeyi kuranların hedeflediği siyasi sisteme geri döneceğiz” şeklinde konuşuyor.

Demokrat senatör Hary Reid ise, “Temsilciler Meclisi başkanıyla birçok görüşme yaptık. İkimiz de ödenek sorununu çözmek istiyoruz ve bunu başarmak için bir engel görmüyoruz” diyor.

Kongre, Bill Clinton’ın başkanlığından beri hükümet bütçesini, her bölümün komisyonlarda tek tek ele alınması şeklinde onaylamıyor.

Mitch Mcconnel, “1 milyar 100 milyon dolarlık ödeneği tek bir yasa olarak geçirdik. Ama bu doğru bir bütçe politikası değil. Bir daha aynı duruma düşmemek için elimizden geleni yapacağız” diyor.

McConnell’ın bunun için Demokratlar’ın yardımına ihtiyacı var.

Senatör Chuck Schumer, “Cumhuriyetçi mesai arkadaşlarımızın, 2016’da Demokrat Parti olarak Senato çoğunluğunu ele geçirdiğimizde en az bizim kadar uzlaşmacı bir azınlık olmalarını umuyoruz” diyor.

Cumhuriyetçi liderlere göre, Demokratlar’ın bu beklentisinin gerçekleşmesini engellenmenin en güçlü yolu, sorunsuz işleyen bir Kongre olması.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG