Erişilebilirlik

Avrupa Medyası Ayakta


Avrupa medyası hep bir ağızdan göçmenlere kapılarını kapatan Avrupalı yöneticileri harekete geçmeye çağırdı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, fotoğrafın ardından ilgili bakanları Elysee Sarayı’nda acil toplantıya çağırdı

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Avrupa’da zorlu bir umut yolculuğuna çıkan çoğunluğu Suriyeli göçmenlerin dramı, Aylan Kurdi’nin fotoğrafı ile Avrupa’yı derinden sarstı. Bu güne kadar göçmenlere kapılarını kapatan ve tel örgüler çeken Avrupalı hükümetler, Aylan’ın fotoğrafından sonra ülke medyasının hedefi oldu. Avrupa’nın en büyük gazeteleri ve tüm televizyon kanalları, Aylan’ın fotoğrafını manşetten paylaşarak, hükümetlerini göçmenlerin dramına çözüm aramaya çağırdı.

İngiliz medyası Cameron’a öfke yağdırdı

İngiltere medyası göçmenlere tümüyle kapılarını kapayan İngiltere Başbakanı David Cameron’ı hedef aldı : The Guardian : ":Avrupa göçmen krizinin zalim gerçeği şoke edici" başlığını atarken,fotoğrafı tam sayfa veren The Independent gazetesi, "Eğer ölü bir Suriyeli çocuğun sahile vuran bu korkunç fotoğrafı Avrupa’nın göçmenlere yönelik tavrını değiştirmeyecekse, ne değiştirecek?" sorusunu sordu. The Times, "Avrupa bölündü", The Sun, "Hayat ve Ölüm", Daily Mail "İnsanlığın küçük kurbanı", Metro gazetesi de, "Avrupa onu koruyamadı" manşetlerini attı. İngiliz yazar J.K Rowling’in "David (Cameron), bir şeyler yap !" diyen tweet’i de en çok paylaşılan tweetler arasında yer aldı.

Fransız medyası şaşırttı, yalnızca Le Monde yayınladı

Bütün Avrupa medyası Aylan’ın fotoğrafını yayınlama kararı alırken, Fransız medyasında hiçbir gazetenin dramı ön sayfalara taşımaması şaşırttı. Liberation, Le Figaro gibi büyük gazeteler fotoğrafı basmakta tereddüt etti, ancak dünyayı sarsan dalganın karşısında duramayarak ertesi gün internet sayfalarında bastı. Öğlen baskısı yapılan Le Monde Gazetesi ise fotoğrafı manşetten verme kararı aldı. Le Monde, "Gözleri açmak için bir fotoğraf", Le Figaro, "Avrupa boğulan çocuğun fotoğrafının şokunda", Le Parisien, “Türkiye’de bir plajda ölen çocuğun fotoğrafı Avrupa’yı şok etti”, France 24 Haber kanalı “Avrupa’yı isyan ettiren fotoğraf”, Le Point "Avrupa’yı utandıran fotoğraf", Paris Match ise, "Utanç fotoğrafı" manşetlerini attılar.

İtalyan ve İspanyol medyası öfkeli

Aylardır göçmen krizini doğrudan yaşayan İtalya’da medya Avrupa’nın bütün uyarılara sessiz kalmasını sert eleştirdi. İtalyan La Republica gazetesi, "Dünyayı susturan fotoğraf" manşetini atarken, İspanya’nın büyük gazeteleri, El Pais "Göçmen dramının sembolü", El Mundo "Plajdaki çocuk, göçmenlerin çaresizliği albümüne eklendi", El Periodico, "Avrupa’nın sulara gömülüşü" başlıklarını attı.

Belçika basını manşetten verdi

Fotoğrafı İngiliz medyası kadar kararlı veren bir başka ülke de Belçika oldu. La Libre Belgique, "Neden bu fotoğrafı yayınlıyoruz" başlığıyla ve Yazı İşleri Müdürü Dorian de Meeus imzasıyla bir yazı yayınlayarak, "Ölen kurbanları göstermek bizim alışkanlıklarımızın tersine bir eylem. Ama bazı istisnalar bunu zorunlu kılıyor. Bu fotoğraf bize kendi çocuklarınızı, yeğenlerimizi ya da komşularımızı hatırlattı, üstelik pek çoğumuzun görmezden gelmeyi ya da küçümsemeyi tercih ettiği, kaçmak için ölümü göze alan göçmenlerin insanlık dramını gözümüzün tam da önüne getirdi. Ne düşünürsek düşünelim, göçmen krizi Avrupa’nın en büyük sorunu. Ve bu sorunla yüzleşmek, görmek bizi üzse ya da rahatsız etse de gözlerimizi iyice açıp bakmak zorundayız. Bizim bu acımız, göçmenlerin yaşadığının yanında bir hiç” dedi.

Hollande’dan acil toplantı çağrısı

Fransız politikacılarından ilk olarak Milli Eğitim Bakanı Najat Vallut Belkacem fotoğrafa tepki gösterdi. Fransız medyasının fotoğrafı yayınlama tereddütünü eleştiren Belkacem, "Bunu tartışmak bile yersiz. Göçmenlerin içinde bulunduğu durumu gözlerini çevirmek isteyen insanların gözlerinin önüne koymak için bunu yayınlamak çok önemli. Kabul edilir bir durum değil. Derhal çözüm için birleşilmeli" dedi. Başbakan Manuel Valls, Twitter hesabından "Onun bir ismi vardı: Aylan Kurdi. Acil harekete geçmek gerekiyor, Avrupa acil seferberliğe başlamalı" dedi. Hemen ardından Elysee Sarayı, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ilgili bakanları acilen göçmen krizini konuşmak üzere toplantıya çağırdığını duyurdu.

Berlin, Paris ve Roma Dışişleri Bakanlarından ortak açıklama

Fotoğrafın yayınlandığı gün Almanya, İtalya ve Fransa Dışişleri Bakanları Frank-Walter Steinmeier, Paolo Gentiloni ve Laurent Fabius da ortak bir bildiri yayınlayarak, Avrupa’nın göçmen politikasını değiştirmesi çağrısı yaptılar. Sığınma hakkının yeniden düzenlenmesi ve göçmenlerin tüm AB ülkelerine dengeli dağıtılması planı hazırlanmasını çağrısında bulunan 3 bakan, aynı mektubu AB’nin Diplomasi Şefi Federica Mogherini’ye de gönderdiklerini ve 4-5 Eylül’de gayrı resmi Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınmasını istediklerini dile getirdiler.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG