Erişilebilirlik

Kirişçi: ‘Büyük Sıkıntılar Yaşanacak’


Kirişçi: ‘Büyük Sıkıntılar Yaşanacak’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00

Suriye sınırındaki gelişmeler ve Türkiye’deki operasyonların ardından gelinen nokta, Türk- Amerikan ilişkileri açısından ne gibi sonuçlar doğurabilir? ABD Türkiye’den neler talep etti, hangi konularda uzlaşıldı?. Türkiye’nin koalisyon güçleri arasındaki rolü IŞİD’le mücadeleye hız kazandıracak mı? Bu ve merak edilen tüm soruları Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Kemal Kirişçi Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

‘Türkiye savaşa girmiyor’

Suruç saldırısı ve sınırda yaşanan gelişmelerin süreci hızlandırdığını ancak tek nedeni olmadığını savunan Kirişçi, son gelişmelerden ‘Türkiye’nin savaşa girdiği sonucu’ çıkarmanın hatalı olacağı görüşünde.

“Farkına varıldı ki, Türkiye için de IŞİD tehdidi muazzam boyuta ulaştı. Türkiye’nin Suriye’de politikasının masaya yatırılması konusu da gündeme gelmeye başlamıştı. Türkiye kendi politikasını yeniden değerlendirme süreci içindeydi. Ama buradan hemen savaşa giriyoruz sonucuna varmak tehlikeli olabilir.”

‘Kürtler konusunda Amerika’nın rolü önemli’

Kirişçi, Suriye sınırındaki gelişmelerin Türkiye’yi zor zamanda yakaladığını şu sözlerle savundu:

“Bu gelişmeler Türkiye’yi zor durumda yakaladı. Bu durumda tam da istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyulduğu noktada bu gelişmeler oluyor. Türkiye’nin çok daha yakın işbirliğine gireceğini görüyoruz. Amerika ile Türkiye’nin karşılaşacağı çok zor bir sınav var. Türkiye için IŞİD bir tehdit ama aynı zamanda Şam’daki rejim de çok önemli bir tehdit. Türkiye kuzey Suriye’deki Kürt oluşumlarını da tehdit olarak algılıyor. Yanlış veya doğru tartışılabilir. Burada Amerika’ya çok önemli bir rol düşüyor. Bu tehdit algılamasını yumuşatma yönünde çabalar göstermesi lazım. Bu çerçevede de Kuzey Suriye’deki Kürt gruplarının Türkiye’nin algısını olumlu yönde değiştirecek bir siyaset geliştirmesi yönünde ikna edici adımlar atması lazım. Bu başarıldığı takdirde Suriye’deki istikrarsızlık ve kaos durumunu daha dengeli bir noktaya getirmenin kapısı açılabilir.”

‘Koalisyon ve istikrar şart’

Kemal Kirişçi Türkiye’nin koalisyon güçleri arasında öne çıkan rolü sonrasında ise şöyle bir tablo çiziyor:

“Böyle bir işbirliğine ulaşılabilmiş olması bile kendi içinde son derece önemli bir gelişme. İki taraf açısından istikrar ve güvenliğe ulaşabilmeye yönelik adımların atılabileceğini söyleyebiliriz. Geldiğimiz nokta önümüzdeki haftalarda büyük sıkıntılar yaşayacağımızı gösteriyor. Bu dönem sırasında hızlı bir şekilde Türkiye’yi istikrara kavuşturacak bir koalisyona doğru yol kat etmesi gerekiyor.”

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG