Erişilebilirlik

Kiev'de Gergin Bekleyiş


Kiev’de gergin durum devam ederken muhalefet liderleri Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e erken seçime gitme taleplerini kabul etmesi için 24 saat süre tanıdı.

Muhalefet lideri Arseniy Yatseynuk kalabalık bir yandaş grubuna hitaben yaptığı konuşmada cumhurbaşkanı şiddet kullanmaya son vermezse “hep birlikte eyleme geçeceklerini” söyledi. Bir diğer muhalefet lideri eski boksör Vitali Klitşko da şiddeti sona erdirmek ve krizi çözmek için “her çareye başvuracağı" sözü verdi.

Kiev’de polisle çıkan çatışmalarda üç hükümet karşıtı gösterici ölürken yüzlercesi yaralandı.

İki göstericinin silahla vuruldukları, diğerinin ise çatışmalar sırasında cansız yere düştüğü bildiriliyor.

Çatışma polis protesto kampını dağıtmaya çalışırken çıktı. Göstericiler gözyaşartıcı bomba ve lastik mermi kullanan polislere taş ve ev yapımı patlayıcılar attı.

Kiev’deki ABD elçiliği şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle adlarını açıklamadığı bazı Ukrayna vatandaşlarının vizelerini iptal etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı hem hükümeti hem de aşırı sağcı eylemcileri şiddete başvurdukları için kınarken cumhurbaşkanı Yanukoviç halkın demokratik haklarını korumazsa Ukrayna’ya yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da ölüm haberleri üzerine tırmanan şiddetin hemen durdurulması çağrısı yaptı.

Çatışmalar, Pazar günü yaklaşık 100 bin kişi muhalefeti baskı altına almayı amaçlayan yeni yasaları protesto ederken bir grup radikal eylemcinin polise saldırması üzerine başladı.

Yeni yasalar gaz maskesi takan ya da kask giyen göstericilerin tutuklanmasına izin verirken hükümet binalarına girişi engelleyenlerin beş yıla kadar hapisle yargılanmalarını öngörüyor. İnternetde “iftira” olarak nitelenen haber ve görüşleri yasaklayan yasalar ayrıca dışardan yardım alan sivil toplum kuruluşları için “yabancı ajan” deyimi getiriyor.

Amerika ve diğer Batılı hükümetler yeni yasaları anti-demokratik olarak tanımlayarak kınadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG