Erişilebilirlik

Kerry İran Dışişleri Bakanı’yla Görüşecek


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşma yapılması için son tarih olan 24 Kasım yaklaşırken, temaslarını yoğunlaştırdı. Kerry bugün Viyana’da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le yeniden bir araya gelecek

Amerikalı yetkililer, görüşmeye Avrupa Birliği’nin eski dış politika yetkilisi Catherine Ashton’ın da katılacağını bildirdi. Anlaşmaya varılması için son tarih Pazartesi. Dışişleri Bakanı Kerry ise bu tarihi uzatmayı düşünmediklerini bildirdi.

Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns, Obama yönetiminin, olası bir anlaşmaya hazırlanmaları amacıyla, İran’ın nükleer planlarından en çok kaygı duyan müttefikleri, özellikle de Türkiye ve Suudi Arabistan nezdinde diplomatik girişimlerde bulunduğunu bildirdi.

Başkan Yardımcısı Joe Biden konuyu Ankara’da Türk yetkililere iletecek. Kerry de dün Fransa ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla görüştü. Ayrıca Başkan Obama, konuyu Washington’da Suudi Ulusal Muhafız Bakanı’yla ele aldı.

P5+1 ülkeleri (Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, Almanya), bir yıldır Tahran hükümetini silahlarda kullanılabilecek kalitede uranyum zenginleştirmekten vazgeçmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu anlaşma karşılığında İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi hedefleniyor.

Amerika ve müttefikleri İran’ın nükleer bomba yapmaya çalıştığını savunuyor. İran ise programın yalnızca sivil amaçlı olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) dünkü açıklamasında İran’ın nükleer silah ürettiği yönündeki kuşkuları hala gidermeye yanaşmadığını bildirmişti.

Uzlaşma için önceki son tarih 20 Temmuz’du. Ancak anlaşma sağlanamadığı için son tarih 6 ay ileri alınmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG