Erişilebilirlik

ABD-İran Nükleer Görüşmelerinde İlerleme


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İranlı mevkidaşı Cevat Zarif arasında İsviçre'de üç gündür süren görüşmeler sona ererken her iki taraf da ilerleme sağlandığını ancak hala bazı engellerin aşılması gerektiğini açıkladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif arasında üç gündür devam eden görüşmeler sona erdi. Her iki taraf, İsviçre’nin Montrö kentinde görüşmelerde ilerleme sağlandığını dile getirdi.

Üst düzey bir Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi yoğun geçen görüşmelerde “bir miktar” ilerleme kaydedildiğini ancak ay sonuna kadar bir anlaşma sağlanabilmesi için hala bazı önemli engellerin aşılması gerektiğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif de ilerleme sağlandığını doğruladı ancak çözülmesi gereken birçok sorun olduğunu söyledi.

İki bakan İsviçre’de görüşmelere devam ederken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu aynı saatlerde Amerikan Kongresi’nde yaptığı konuşmada İran’la yapılan müzakerelere yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Netanyahu konuşmasında olası bir anlaşmanın İran’ı nükleer silah edinme çabalarından alıkoymayacağı tezini savundu. Bu konuşmasının Kongre liderlerinin olası bir nükleer anlaşmayı onaylamasını zorlaştırıp-zorlaştırmayacağı sorulan bir Beyaz Saray yetkilisi, sadece Kongre’nin değil tüm dünyanın kabul edeceği bir anlaşma yapmanın başından beri zorlu olduğunun farkında olduklarını söyledi.

P5+1 ülkeleri, İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini sınırlamayı, Tahran da bunun karşılığında kendisine uygulanan yaptırımların hafifletilmesini umuyor.

Taraflar çerçeve anlaşmasına varmak için 31 Mart tarihine kadar süre koymuş durumda.Kapsamlı nihai anlaşmaya ise 1 Temmuz tarihine kadar varılması gerekiyor

Amerikalı yetkililer, görüşmeler hakkında önümüzdeki günlerde İsrail’i bilgilendireceklerini ve Obama’nın ay sonuna kadar İran’la görüşmelere devam edilip-edilmemesi konusunu değerlendireceğini açıkladı. Aynı yetkili P5+1 ülkelerinin genelde görüşmelere devam edilmesi taraftarı olduğunu da kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG