Erişilebilirlik

Kerry ve Ban Kahire Yolcusu


 Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon

İsrail ile Hamas arasında iki hafadır devam eden çatışmaları sona erdirmek üzere BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Kahire’ye giderken, bugün de çatışmalar hız kesmedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Hamas arasında iki haftadır devam eden çatışmaları sona erdirmek üzere Mısır’a gidiyor.

İsrail, bugün Hamas’a ait 50 yerin hedef alındığını açıkladı. Bunlar arasında iki silah imalathanesi ve altı yeraltı roket rampası olduğu belirtildi. Hamas ise İsrail’e 50’nin üzerinde roket attı, yeraltı tünelleriyle savaşçılarını İsrail’e sokmaya çalıştı. Ancak İsrailli güvenlik güçleri bu militanlardan 10’unu öldürdü.

BM Güvenlik Konseyi de Gazze’de acilen ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı, İsrail’in Hamas militanlarına karşı yürüttüğü kara ve hava operasyonu nedeniyle artan şiddetten kaygı duyulduğunu açıkladı.

Güvenlik Konseyi, olağanüstü toplantısının ardından dün gece yayınladığı açıklamada, sivillerin can güvenliğinin sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.

İki haftadır devam eden çatışmaların en kanlı günü dün oldu. En az 65 Filistinli ile 13 İsrail askeri öldü.

Filistin’in BM nezdindeki temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’nin Filistin halkına yönelik şiddeti kınayan ve can güvenliklerinin sağlanmasını öngören bir karar almasını beklediklerini söyledi.

İsrail’in BM nezdindeki Büyükelçisi Ron Prosor, olağanüstü toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail’in ancak Hamas’ın roket saldırılarını sona erdirmesi durumunda operasyonu sona erdireceğini söyledi.

Prosor, Gazze’de bir İsrail askerinin rehin alındığı haberlerini ise yalanladı, Hamas’ın bu yönde yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Gazze’deki yetkililer, 8 Temmuz gününden bu yana en az çoğu sivil 500 Filistinli’nin öldürüldüğünü, binlerce kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Çatışmalarda şu ana kadar iki İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze’deki durumu Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere bugün Kahire’ye gitti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerika ve müttefiklerinin şiddetin daha da tırmanmasından endişe duyduklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon de dün Katar’da Filistin Lideri Mahmud Abbas’la yaptığı görüşmede aynı kaygıyı dile getirdi. Ban, ateşkes sağlanması için bölgede ilgili ülkeleri ziyaret ediyor.

Her iki taraf da Kızılhaç’ın isteği üzerine ağır hasar gören Şecaiye mahallesinde iki saatlik insani ateşkes ilan etti, ancak bu ateşkes de ancak 40 dakika sürdü.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, sürekli atılan bombalar nedeniyle halkın ulaşamadığı Gazze’deki tesislerinin kapasitesinin çok altında çalıştığını açıkladı. Örgüt, çalışanlarının, yaralıları kurtarmaya çalışan iki yardım görevlisinin öldürüldüğüne tanık olduğunu da bildirdi. Ayrıca, örgüte ait bir aracın 300 metre öteden hedef alındığını da duyurdu.

İsrail kara operasyonuna Perşembe günü başladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu CNN televizyonuna dün verdiği demeçte, Gazze’den atılan roketleri durdurmak için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını söyledi.

Kahire’de ise Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi, İsrail’in Şecaiye mahallesini hedef alan hava ve kara operasyonunu Filistin halkına karşı işlenmiş bir savaş suçu olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG