Erişilebilirlik

Kerry: 'Suriye Krizinde Dönüm Noktasına Geldik'


Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizinin geldiği aşamayı “dönüm noktası” diye tanımlarken, yakın zamanda alınacak kararların “ya bu savaşı sona erdireceğini, ya da gelecek için bir dizi zorlu seçim yapılmasını gerektireceğini” açıkladı.

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Kerry, “Umarım bu hafta değişim haftası olur” diye konuştu.

Kerry “Önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda alınacak kararlar ya Suriye (iç) savaşını sona erdirecek, ya da yanlış seçimler yapılırsa bu daha büyük bir çatışmanın önünü açacak” diye konuştu.

Konferans sırasında Suriye Destek Grubu’nun da toplantıları yapılmış, bu toplantılar sonucunda, Suriye’de bir ateşkes ilan edilmesine ve insani yardımların arttırılmasına karar verilmişti.

17 üyeli Suriye Destek Grubu, bu ayın başında kesilen ve Esat rejimiyle Suriye muhalefeti arasında Birleşmiş Milletler’in denetiminde yürütülen görüşmelerin önümüzdeki hafta yeniden başlatılmasını amaçlıyor.

Kerry Münih’teki konferansta iki konuya değindi. Amerika Dışişleri Bakanı ilk olarak, Amerika’nın birden fazla krizle boğuşan Avrupalı müttefiklerine güçlü destek güvencesi verdi. Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı bu krizlerden biri mülteci sorunu, diğeri de Ukrayna’da hükümet ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan iç savaş.

John Kerry ikinci olarak da, konuşmasının önemli bir bölümünü Suriye’de ateşkes sağlanmasını amaçlayan uluslararası çabalara ayırdı. Bakan, bu çabalar sonucunda çatışma altındaki sivil bölgelere insani yardımların ulaştırılmasına değindi.

Amerika ve Avrupa’nın neslin en büyük tehdidi “aşırı görüşlerle” mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Kerry, özellikle IŞİD tehdidine değindi. “DAEŞ’i yenilgiye uğratacağız” diye konuşan Kerry, bu konuda her gün ilerleme sağlandığının altını çizdi.

Suriye’de beş yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek için tüm tarafların derhal adım atılması konusunda uzlaştığını vurgulayan Kerry, Rusya’nın bununla birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek Suriye’nin kuzeyinde bombardımanını, Esat rejimine bağlı kuvvetlerin de saldırılarını sürdürmesini eleştirdi.

Kerry, Rusya’nın “sivilleri bombalamıyoruz” açıklamasını yalanlayarak, Rus hava kuvvetlerinin Suriye’de rastgele bombardıman yürüttüğünü, bunların hedef gözetmediğini ve çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığını söyledi.

John Kerry, bugün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmeler yürüttü. Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun üyelerinden Rusya, kısmi ateşkese gelecek cuma başlanması önerisinde bulunmakla birlikte ateşkes koşulları oldukça tartışmalı.

Lavrov insani yardımların ulaştırılması konusunda Rusya ve Amerika arasında askeri işbirliğinin önemine dikkati çekerken, bu işbirliğinin iki tarafın uçaklarını karşı karşıya getirmeme konusunda yürütülen askeri temaslardan öteye geçmediğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG