Erişilebilirlik

Kerry Suriye Konferansına Destek Arıyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ı ülkesinde barışı sağlayacağı taahhüdünde bulunmaya çağırdı aksi halde isyancılara uluslararası desteğin artacağını söyledi.
Ürdün'de yapılan Suriye'nin Dostları toplantısından önce konuşan Kerry İran'ı militanlar göndererek Esat'ın terör kampanyasına destek vermekle de suçladı
Kerry, Amerika’yla birlikte 10 Batı ve Arap ülkelerinden oluşan Suriye’nin Dostları grubundaki üst düzey diplomatlarla görüştü. Suriye’de ana muhalefeti oluşturan Suriye Ulusal Koalisyonu da görüşmelere katıldı.
Görüşmelerin amacı, önümüzdeki ay düzenlenmesi planlanan Suriye barış konferansına destek toplamak.

Görüşmelerin ana konusunu, Amerika ve Rusya’nın önerdiği, önümüzdeki ay Suriye Hükümeti ve muhalefeti biraraya getirmeyi amaçlayan barış konferansı oluşturdu. Suriye hükümeti ve muhalefetin konferansa katılıp katılmayacağı, temsilci olarak kimleri gönderecekleri ya da toplantıların nerede olacağı henüz açıklık kazanmış değil.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, görüşmeler öncesi Amman’da düzenlediği basın toplantısında Suriye Hükümeti’nin yabancı desteğe giderek daha fazla muhtaç hale geldiğini söyledi. Hague, bölge güvenliğini tehdit eden bu durumun, ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için bir an önce görüşmelere başlanması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Öte yandan Suriye’nin Ürdün Büyükelçisi Behçet Süleyman, Amman’daki toplantıyı kınadı ve 11 ülkenin katıldığı Suriye’nin Dostları grubunu, İsrail adına Şam Hükümeti’ne karşı savaş açmakla suçladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG