Erişilebilirlik

Kerry Nato Zirvesi İçin Antalya’da


Antalya’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki şiddetin sona erdirilmesini amaçlayan barış anlaşmasını uygulamak için Rusya ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar açısından kritik bir dönemece girildiğini söyledi

Antalya’da NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki şiddetin sona erdirilmesine yönelik barış anlaşmasını yerine getirmek için Rusya ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar açısından kritik bir dönemece girildiğini söyledi.

Bu açıklama, Kerry’nin dün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Soçi’de yaptığı görüşmeyi izledi. Kerry, bu görüşmede, Ukrayna ve Suriye’deki çatışmalar gibi karmaşık küresel meseleleri ele almanın en iyi yolunun doğrudan görüşmeler olduğunu dile getirmişti.

Amerika ve Rusya arasındaki ilişkiler, Ukrayna ve Suriye üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle oldukça gergin. Bu nedenle Kerry’nin ziyaretleri her şeyden önce taraflarla doğrudan iletişim kurmayı amaçlıyor.

Öte yandan suikast sonucu öldürülen muhalif Rus lider Boris Nemtsov tarafından elde edilen verilere dayanan ve dün yayınlanan bir rapor, Ukrayna’nın güneydoğusunda son bir yılda en az 220 Rus askerinin öldüğünü yazıyor. Moskova ise çatışmalarda parmağı olduğu iddialarını reddediyor.

Ukrayna’da 2014 Nisan’ından bu yana 6 bin 100 kişi hayatını kaybetti.

Amerikalı yetkililer Ukrayna krizine ilişkin olarak tüm tarafları Ukrayna’daki çatışmalara siyasi çözüm arayan ve askeri müdahalelerin azaltılmasını öngören Minsk Anlaşması’na uymaya çağırıyor. Anlaşma, tüm ağır silahların ve yabancı askerlerin Ukrayna’nın doğusundan çekilmesini, Rusya’nın elinde bulunan tutukluların serbest bırakılmasını ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı denetçilerine yerel seçim hazırlıklarına başlamaları için izin vermesini öngörüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG