Erişilebilirlik

Kerry İsrail-Filistin Krizini Çözmeye Çalışıyor


Berlin'de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Berlin'de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

Berlin’de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’le bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Mescid-i Aksa'ya giriş nedeniyle İsrail ve Filistin’de süren şiddet olaylarının sona ermesi konusunda “Temaslarımda önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler olacağı yönünde iyimser bir izlenim edindim” dedi.

Tarafların şiddet olaylarının sona ermesi ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda ‘istekli ve hemfikir’ olduğunu belirten Kerry, “Çatışmaları yatıştırıcı ve tansiyonu düşürecek önerilerin kısa bir süre içinde masaya geleceğinden yola çıkıyorum” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, önümüzdeki günlerde Ortadoğu'ya gideceğini ve Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın yanı sıra Ürdün Kralı Abdullah ile bir araya gelerek, İsrail-Filistin krizinin yanı sıra Suriye iç savaşını da konuşacağını açıkladı.

Diplomatik çevreler John Kerry'nin cuma günü Viyana'da Türkiye, Suudi ve Rusya Dışişleri Bakanları ile de bir araya gelmeyi planladığını ve Suriye krizini görüşeceğini bildirdi.

İsrail'in, Yahudilerin dini günlerinde Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde süren gerginliğin sona ermesi gerektiğini vurgulayan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ‘Çatışmaların bir ana önce bitmesinin öncelikle olarak İsrail’in güvenliğinin çıkarına olduğu unutulmamalı. Başbakan Netanyahu’ya bunu hatırlattım’ şeklinde görüş belirtti.

Mescid-i Aksa olayları ile bağlantılı Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı yalan söylemekle suçlayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, uluslararası kamuoyunun “İsrail’e değil, Filistinlilere ve Abbas’a düşmanca tutumlarını sonlandırması çağrısında bulunması gerektiğini” öne sürdü. İsrail Başbakanı Filistin Devlet Başkanının Mescid-i Aksa'nın statüsünü değiştirmeyi amaçladığını da iddia etti.

Kerry Berlin'de Netanyahu ile Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Geçtiğimiz bir ay içerisinde karşılıklı saldırılar sebebiyle en az 10 İsrailli ve 49 Filistinli hayatını kaybetti.

Bu arada Netanyahu'nun Berlin’e gelmeden Yahudi soykırımının Adolf Hitler'e, dönemin Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseyni tarafından önerildiği şeklindeki cümlelerine tepkiler sürüyor. İsrailli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuyla ilgili konuşan Başbakan Angela Merkel, “Almanlar, Yahudi Soykırımı’ndaki sorumluluklarını çok iyi biliyor ve bu durumun değişmesi için yeni bir neden de yok” şeklinde görüş belirtti.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de yaptığı açıklamada, ‘Yahudi katliamından kendilerinin sorumlu olduğunu ve tarih algılarını değiştirmeye ihtiyaç duymadıklarını” söyledi.

Netanyahu Berlin’e gelmeden katıldığı Kudüs'teki Dünya Siyonist Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Hitler'in Avrupa'daki Yahudileri yok etmeyi değil, sürgüne yollamayı hedeflediğini, ancak Kudüs Müftüsü'nün 1941 yılında Berlin'de Hitler'i soykırıma ikna ettiğini ileri sürmüştü.

Uzmanlar dönemin Kudüs müftüsünün Hitler’le ittifak yaptığını yalanlamasa da, Nazi Almanyası’nın soykırım planlarını bu ikili görüşmeden çok daha önce yapmaya başladığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG