Erişilebilirlik

Kemoterapinin Yan Etkileri


Kemoterapinin Yan Etkileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Kemoterapi birçok farklı tür kanserin tedavisinde kullanılabiliyor. Bunlardan biri de göğüs kanseri. Tedavi kötücül hücreleri öldürse de bazı yan etkileri var. Carol Pearson haberinde Amerika’nın Sesi eski muhabiri Zuli Palacio’ya kemoterapi ile ilgili kişisel deneyimlerini sordu.

Eşi Chris Condetti, Zuli Palacio’yu üçüncü evre meme kanseri için yapılan ve altı tur sürecek kemoterapi seanslarına götürüyor. Palacio’nun göğsüne ameliyatla bir tıbbi cihaz yerleştirilmiş.

Bu acıyı azaltmasa da ilaçların verilmesini kolaylaştırıyor. Zuli, “Kemoterapi acı vermiyor ama inanılmaz derecede yoruyor. Ve yorgunluk uyusanız da geçmiyor,” şeklinde konuşuyor.

Palacio’nun kemoterapi seansları ortalama altı saat sürüyor. Bu sürede Palacio hemşireye ilacın yan etkilerinden bahsediyor.

Palacio en zor olanın kemoterapi seansının ertesi günü olduğunu söylüyor: “İlaçların ertesi günü tren çarpmış gibi oluyorsunuz. Bedeniniz siyah buluttan geçtikten sonra beton bir yatağa çakılmış gibi. Tüm bedeniniz ağrıyor ve acıyor. Bacağınızdaki kemikler ağrıyor. Bütün kemikleriniz kanıyor gibi geliyor.”

Kemoterapi kanserin yayılmasına engel oluyor, büyümesini engelliyor, hastalığı tedavi ediyor ya da ameliyat öncesi tümörleri küçültüyor. Ancak yan etkileri var. Her tür büyümekte olan hücreyi öldürüyor. Buna saç kökleri de dahil.

Zuli, "Amerikan Kanser Derneği’nden ücretsiz bir peruk aldım," diyor.

Palacio’nun saçları ilk kemoterapi seansından sonra dökülmeye başlamış: “Bir yılımı saçsız geçireceğim. Bu zor çünkü saçlarımı hep çok sevdim.”

Tıbbi bir terim olmasa da başka bir etkisi de “kemoterapi kafası.” Hastalar hafıza sorunu yaşıyor.

Palacio, “Bazen aynı paragrafı 3-4 kez okuyorum ve kesinlikle anlamıyorum. Okuyorum ama nerede kaldığımı hatırlayamıyorum. Bu yalnızca yaşlılık değil. Hafızama ne oldu diyorum,” diyor.

Palacio’nun kanser uzmanı doktoru tavsiye edilen tedaviyi sonuçlandırması durumunda kanseri yenme şansının % 85 olduğunu söylüyor.

Meme kanseri hastaları bu nedenle kemoterapiye göğüs geriyor ve tedavi olabilmeyi umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG