Erişilebilirlik

Katar'da Anlaşmaya Varılamadı


Katar'da Anlaşmaya Varılamadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Dünyanın önde gelen petrol ihracatçılarının katıldığı Katar zirvesinde petrol üretimini kısıtlama konusunda anlaşmaya varılamadı. Petrol üretimini kısıtlamanın amacı, küresel petrol fiyatlarını arttırmak. Üretimi azaltmayı reddeden İran, Katar’ın başkenti Doha’da yapılan zirveye temsilci göndermedi. Dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi Amerika ve Çin de zirveye katılmadı.

Doha’da biraraya gelen 18 ülke, petrol üretimini durdurma konusunda anlaşamadı. Katar Enerji Bakanı Muhammed Bin Salih El Seda, Haziran’daki OPEC zirvesine kadar danışmalarda bulunmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Anlaşmaya varılamamasının en büyük nedeni, İran ve Suudi Arabistan arasındaki çıkmaz. Dünyanın en büyük petrol üretici ve ihracatçısı Suudi Arabistan, İran’ın da üretimi durdurması halinde anlaşacağını bildirmişti. İran ise uluslararası yaptırımların sonucu olarak kaybettiği petrol gelirini telafi etmek için üretimi kısmayı reddediyor. Bu nedenle de İran Doha'ya temsilci göndermedi.

Bu yılın başında ham petrol fiyatı, varil başına 27 dolara kadar geriledi. 2014 yılı Haziran ayında küresel talebin artması üzerine ham petrolün varil fiyatı 115 dolara çıkmıştı.

Kimi uzmanlara göre üretimi azaltmak, kısa vadede petrol fiyatlarını yükseltmeyecek. Bunlardan biri olan uzman Spencer Welch, petrol üretiminin doyum noktasına eriştiğini bu yüzden de fiyatların artmayacağını belirtiyor.

Ekvador ve Venezuela, petrol fiyatların düşmesinden en çok etkilenen ülkeler. Ancak Rus ekonomisinin de darbe aldığı gözleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doha zirvesinden hemen önce devlet kontrolundaki petrol şirketi Rosneft’in kısmen özelliştirileceğini bildirdi.

Doha Zirvesi’nden anlaşmayla çıkılacağı beklentisi üzerine geçen hafta ham petrolün varili 40 doların üzerine çıktı. Ancak anlaşma sağlanamamasıyla fiyatların bu hafta düşmesi bekleniyor. Kimi uzmanlar, düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiye zarar vermesinden korkuyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG