Erişilebilirlik

Kaşgar'da Çin Polisinden Kanlı Baskın


Çinli yetkililer, Doğu Türkistan’ın güneybatısında bir polis araması sırasında çıkan çatışmalarda 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

Yerel medya, sosyal hizmetlilerin Kaşgar’da bir evde “bıçaklı şüpheli kişilere” rastladığı bildirdi.

Amerika’nın Sesi Çince bölümüne konuşan Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nden bir yetkili haberleri doğruladı ve sosyal hizmetlilerin söz konusu evdeki “haydutlar” diye tanımladığı kişilerce rehin alındığını açıkladı. Yetkili ayrıca bu “haydutların” polis ve rehineleri de öldürdüğünü söyledi.

Adını vermeyen Şincan yetkilisi, evdeki şüphelilerin çıkan çatışmalarda evi ateşe verdiğini, rehin 15 sosyal hizmetli ve polisin öldüğünü, altı “çete üyesinin de” öldürüldüğünü bildirdi. Bu kişilerden sekizi de gözaltına alındı.

Çin medyasına göre evdeki şüpheli kişiler silahlarıyla “terör eylemi” planlıyordu.
Ancak Doğu Türkistan’da şiddete bulaşan Uygurlar’ın çoğu yetkililer tarafından bu tarz terör suçlamalarına hedef oluyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Uygur-Amerikan Birliği Genel Sekreteri Ömer Kanat ise, Çin polisinin arama yapmak için girdiği bir evde bir genci vurması üzerine ev ve çevre halkının polise karşı ayaklandığını söyledi. Kanat, Çin polisinin özellikle Doğu Türkistan’ın, Uygurların çoğunlukta yaşadığı güney bölgelerinde sık sık evlere girerek, "şeriatçı" ya da "ayrılıkçı" olarak değerlendirdikleri suç unsurları aradığını ve halkı taciz ettiğini belirtti.

Doğu Türkistan’da en son 2009 yılında çıkan büyük olaylarda, başkent Urumçi’de yaşayan Uygurlar ve Han Çinlileri arasında çatışmalar çıkmış, 200 kişi hayatını kaybetmişti. Bölgede olaylar, bu çatışmaların ardından da devam etti.

Pekin hükümeti, şiddet olaylarını şeriatçı ve ayrılıkçı unsurların kışkırttığını savunuyor.

Çin ayrıca şiddetin kökeninde yoksulluğun yattığı gerekçesiyle, yoksullukla mücadele için önlemler almaya çalıştı. Ancak bu önlemlere rağmen Uygurlar, bölgeye aşırı Çinli göçü olduğunu ve kendilerinin bu ekonomik büyümenin dışında bırakıldıklarını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG