Erişilebilirlik

Karikatür Krizi Devam Ediyor


Karikatür Krizi Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Paris’teki terör saldırıları bir süredir dünya gündemindeki en önemli konu. Avrupa’da güvenlik birimleri terör şüphesiyle bazı hücre evlerine baskınlar yaparken bazı Müslüman gruplar da İslam’a hakaret edildiği gerekçesiyle çeşitli ülkelerde protestolar düzenliyor.

Paris’teki terör saldırılarının ardından Avrupa’da güvenlik önlemleri arttırılmış durumda. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol’ün Direktörü, sınırlar arasında rahatça hareket eden ve karmaşık yöntemler kullanan teröristler için uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Europol’ün Başkanı Rob Wainwright, Avrupalı Müslümanlar’ın birçoğunun giderek radikalleştiğine ve silahlandığına dikkati çekti: “Tıpkı IŞİD’de olduğu gibi, teröristlerin interneti daha etkili bir şekilde kullanıp, propagandayla saflarına adam katmaları bizi endişelendiren konulardan biri. İnternetin etkili ve güvenli bir iletişim aracı olarak kullanılması ve polisin bu konuda yapabilecek fazla birşeyi olmaması bizi giderek daha çok kaygılandırıyor.”

Başkan Obama’yla İngiltere Başbakanı David Cameron, Washington’daki görüşmelerinde terörle mücadelede işbirliğini genişletme kararı aldı.

Başkan Obama, “İkimiz de istihbarat ve askeri gücün bu sorunu çözmede yeterli olmayacağının farkındayız. Bu nedenle birçok kişiyi, özellikle de gençleri radikalleştirerek, şiddete ve terörizme yönelten etkenlere karşı birlikte stratejiler geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

İngiltere Başbakanı Cameron da, yetkililerin şüpheli, şifreli iletişime erişim haklarının sağlanabilmesi için büyük teknoloji firmalarından işbirliği isteneceğini açıkladı: “Teröristler arasındaki iletişime erişebilmemiz gerektiği konusunda görüşbirliği içindeyiz. Bugün hem Amerika, hem İngiltere bunu zaten yapıyor. Elimizdeki bilgi ve istihbaratı paylaşıyoruz. Bu sayede sadece İngiltere ve Amerika’da değil, diğer ülkelerde birçok hayat kurtardık.”

Amerika’da bu görüşme yapılırken, Gana Cumhurbaşkanı John Mahama da terörü Afrika’dan silmek için işbirliği çağrısı yaptı: “Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu Başkanı aracılığı ile yakında düzenlenecek olan 24’üncü Afrika Birliği Zirvesi’nde sadece bölgesel değil, kıta olarak bu konuyu ele almalı ve teröre karşı birlikte mücadele etmeyi tartışmalıyız.”

Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıdan günler sonra piyasaya çıkan yeni sayının kapağında Hz. Muhammed’in karikatürüne yer verilmesi yüzünden dünyanın çeşitli yerlerinde yer yer şiddet içeren protestolar yapıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG