Erişilebilirlik

Kanser Tedavisinde 3 Boyutlu Yazıcı Dönemi


Kanser Tedavisinde 3 Boyutlu Yazıcı Dönemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Kemik kanseri olan Çinli bir çocuğun omurgasının bir parçası, ilk kez üç boyutlu bir yazıcıda yeniden yaratıldı. Doktorları, çocuğun kısa süre içinde normal hareketliliğine kavuşabileceğini söylüyor.

Genellikle çocuk ve gençlerde görülen ve şiddetli ağrı yapan bir kemik kanseri türü olan Ewing sarkomu, vücutta deformasyona, hatta ölüme yol açabiliyor. Doktorlar, 12 yaşındaki Qin’in kanser nedeniyle hasara uğrayan omurlarından birini çıkarmak zorunda kaldı.

Doktorlar, basit bir titanyum tüp yerine omurun aynısını üç boyutlu yazıcıda yeniden yarattı.

Yazıcı, plastik yerine biyolojik uyumlu titanyum tozu kullanıyor. Titanyum tozu, doku uyuşmazlığına yol açmıyor.

Pekin Üniversitesi Ortopedi Bölümü Başkanı Doktor Liu Jongjun, üç boyutlu yazıcıların yapay organ nakli alanında büyük avantaj sağladığını söylüyor: “Bilgisayarlı tomografide hastaların taramasını yapıyor, bu verileri üç boyutlu yazıcılara aktarıyoruz. Böylelikle hastanın kemik yapısının tıpatıp aynısını üç boyutlu yazıcılar aracılığıyla elde edebiliyoruz.”

Yapay omurganın peteksi yapısı, yeni kemik dokusunun peteklerin içinde çoğalmasını sağlayarak cerrahi vida kullanım zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Qin’in annesi, ilk başta ameliyattan kaygılandığını söylüyor: “Çok korkuyordum. Ama üç boyutlu yazıcı teknolojisi tıpta zaten kullanılıyor. Doktorlara güvendiğim için emin olmasalar kullanmazlardı diye düşündüm.”

Qin, ameliyattan bir ay sonra ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Doktorları, Qin’in durumunun iyiye gittiğini söylüyor. Ancak geriye kalan kanserli hücrelerin yok edilmesi için Qin’in kemoterapi görmesi gerekecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG