Erişilebilirlik

Kanser Hücresini Yok Eden Protein Keşfedildi


TRAIL proteininin görseli
TRAIL proteininin görseli

Kanser ölümlerinin yüzde 90’ı hastalığın yayılması (metastaz) sonucu gerçekleşiyor. Araştırmacılar, yeni geliştirdikleri bir yöntemle kanserli hücreyi yok ederek ölüm oranlarını önemli ölçüde düşürmeyi amaçlıyor

Cerrahi müdahale, radyasyon ve kemoterapi, katı tümörlerin tedavisinde sıklıkla etkili oluyor. Ancak kanser yayıldıktan ve başka bölgelerde ufak tümörler oluşuyor ve bu da kesin tedaviyi neredeyse olanaksız hale geliyor.

Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar kısaltması TRAIL olan ve metastaz yapan kanser hücrelerinin patlamasına neden olan bir proteini izole etmeyi başardı. Biyomedikal mühendisi Mike King ve ekibi TRAIL’i akyuvarlara iliştirerek bu proteini bedende yok etmeye hazır biçimde gezmesini sağladı.

King böylece akyuvarların kan dolaşımına giren kanserli hücreleri birkaç saat içinde öldürdüğünü söylüyor.

King ayrıca TRAIL’in sağlıklı hücreleri etkilemediğini belirtiyor.

Protein bileşimi, kanserli hücrelerde apoptosis’e, yani hücre intiharına neden oluyor. Apoptosis normal hücrelerin kontrol dışı büyümesini engelleyen bir mekanizma.

TRAIL proteinini ilk olarak tuz solüsyonuna koyan araştırmacılar, yalnızca yüzde 60 kanserli hücre ölümü gözlemlemiş. Araştırmacılar bunun nedeninin proteinin tutunacak bir bağışıklık hücresi bulamaması olduğunu söylüyor.

Ancak araştırmacılar TRAIL’i farelerin kan dolaşımına enjekte ettiklerinde tedavinin yüzde yüze yakın başarı gösterdiğini ve metastaz yapan hücrelerin intiharına neden olduğunu gözlemlemiş.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG