Erişilebilirlik

Kağıthane Saldırısının Ardında Yatan Ne?


kağıthane
kağıthane

Önceki gün Kağıthane’de meydana gelen çatışmanın IŞİD’le ilgisi araştırılıyor. Saldırganların hedef aldığı vakfın IŞİD için militan topladığı iddia edilirken vakfa destek veren Kağıthane Dernekler Platformu ise saldırganların uyuşturucu ve kumarhane çetesine mensup olduğunu savunuyor.Ay Işığı Derneği yetkilileri ise yalnız Kuran eğitimi verdiklerini söylüyor.

İstanbul’da önceki gün iki grup arasındaki silahlı çatışmada iki kişi öldü, beş kişi yaralandı. İlk bakışta adli bir olay gibi görünen çatışmanın ardında mafya ve IŞİD’e militan kazandırdığı öne sürülen bir dernek olduğu iddia ediliyor.

Ay Işığı Derneği’ne silahlı saldırı

Olayın meydana geldiği Kağıthane ilçesinin Gültepe mahallesi uzun yıllardır siyasi kavgaların merkez noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Önceki günkü saldırıda Osman Kök, Murat Yavi ve iki arkadaşıyla Gültepe’de bulunan İslami tandanslı olduğu bilinen Ay Işığı Derneği’nin (yetim ve öksüz çocukları yardımlaşma derneği) binasına pompalı tüfek ve silahlarla saldırdı.

Dernekten silahla karşılık verilmesi üzerine saldırganlardan Osman Kök ve Murat Yavi öldü, üç kişi ise yaralandı.

Dernek yetkilileri, saldırganların bir gün önce İmam Hatip Lisesi’nde okuyan çocuklardan haraç istediklerini, çocukların büyüklerine şikayet etmesi üzerine bu kişilerin dövüldüğünü iddia etti. Dernek yetkilileri, IŞİD, Hizbullah ya da Hüdapar gibi yapılarla ilgileri olmadığını çocuklara ve gençlere Kuran dersleri verdiklerini belirttiler.

14 kişi gözaltında

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çatışmayla ilgili sekiz kişiyi gözaltına aldı. Sekiz şüpheliden yedisi sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü’ne gönderilirken yaşı küçük olan bir kişi Çocuk Şube Müdürlüğü’ne sevk edildi. Şüphelilerin sorgusunun ardından altı kişi daha gözaltına alındı. Şüphelilerin en geç yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Emniyet birimleri, olay yeri ve dernekte yaptığı aramalarda üç tabanca, iki pompalı tüfek ele geçirdi.

Çatışmanın ertesi akşamı Gültepe’deki Harmantepe Meydanı’nda toplanan Kağıthane Dernekler Platformu üyesi yüzlerce kişiden oluşan grup bir grup, saldırıyı protesto etti. Ellerinde ‘uyuşturucuya hayır’ yazılı pankartla Gültepe Kültür Merkezi’ne yürüdü.

Silahlı saldırıdan uyuşturucu çetelerini sorumlu tutan grup, yürüyüş boyunca 'çeteler silinsin- Gültepe temizlensin', 'İslam'a uzanan eller kırılsın' ve 'susma haykır- uyuşturucuya hayır' şeklinde slogan attı.

Kağıthane Dernekler Platformu: ‘Çocuklarımızı uyuşturucu çetelerine kaptırmayacağız’

Yürüyüşün ardından konuşma yapan kişi Hikmet Vakfı’ndan Yıldırım Beydemir oldu. Beydemir’in de üyesi bulunduğu vakıf özellikle Esad rejimine yönelik protesto mitingleriyle tanınıyor. Beydemir yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada saldırıdan kumar ve uyuşturucu çetelerini sorumlu tuttu.

Beydemir, "Gültepe halkı olarak ne şimdi ne de bundan sonra bu ve benzeri çetelerin mahallemizi esir almasına asla izin vermeyeceğimizi bütün halkımızın bilmesini istiyoruz. Bu uğurda her türlü meşru ve yasal haklarımızı kullanarak çocuklarımızı uyuşturucu ve kumar çetelerine kaptırmayacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG