Erişilebilirlik

Kaçaklar Ciddi Tehlikeleri Göze Alıyor


Kaçaklar Ciddi Tehlikeleri Göze Alıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Son 16 yılda Meksika sınırından Amerika’ya girmeye çalışırken zorlu koşullar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı altı binden fazla. Buna rağmen başta Orta Amerika ülkeleri olmak üzere güneyden gelen kaçak sığınmacılar hava sıcaklığının rekora çıktığı Teksas sınırından ülkeye girmeye devam ediyor

Teksas’ın güneyinde Meksika sınırını oluşturan bu nehri geçmek kolay.

Ancak kaçakları nehri geçtikten sonra çok az su olan, zehirli böcek ve yoğun çalılıklarla dolu bir bölge bekliyor.

Sınır polisi Jason Owens, kaçakçıların sınırı geçenleri burada tek başına bıraktıklarını söylüyor:

“Yasadışı göçmenlerin sınırı geçmesine yardımcı olan kaçakçılar, hızlarına ayak uyduramayanları geride bırakıyorlar; onlar da ne yapacaklarını bilmeden, kimseyle irtibata geçemeden, aç, susuz bir şekilde dolanıyor, birçoğu başını derde sokup ölüyor.”

Owens’a göre, insan kaçakçılığı yapanlar, Meksika mafyasının bir parçası. Uyuşturucu kaçakçılığı yapıp, binlerce kişinin ölümünden sorumlu olanlar da bunlara dahil:

“Mafyanın güvenlik güçleriyle mücadelesinin yanında kaçakçıların kendi aralarında da çatışmalar oluyor. Meksikalı yetkililer durumu kontrol altına alabilmek için ellerinden geleni yapıyor.”

Baylor Üniversitesi’nden gönüllü bir grup adli tıp öğrencisi Teksas’ın güneyinde yüzlerce kimliği belirsiz ceset ortaya çıkardı.

Honduras gibi Orta Amerika’dan gelenler ülkelerindeki yoksulluk ve mafya şiddetinden kaçıyor.

Bu uzun yolculuk sırasında Meksika’dan geçerken, tek başına olan çocuklar dahil birçoğu soyulup, kötü muameleye maruz kalıyor.

Polis Sözcüsü Peter Bidegain, yasadışı göçmen çocukların sınırı geçtikten sonra sınır polisine sığındıklarını söylüyor:

“Çocuklara yolculuklarını sorduğumuzda ağlamaya başlıyorlar. Bu hem onlar, hem de sınır polisleri için duygusal bir durum.”

Rice Üniversitesi Meksika Merkezi Müdürü Tony Payan’a göre, çocuk kaçakçılarının yakalanma olasılığı çok zayıf:

“Kaçakçılar çocukları Amerika-Meksika sınırına getirip nehirden geçmelerini söylüyorlar. Kendileri nehri geçmediği için tutuklanma riskleri de olmuyor.”

Uzmanlar yasadışı göçmenler sınırı geçip, Amerika’da kalmayı başardığı sürece, Orta Amerikalılar’ın kaçakçılara binlerce dolar ödemeye devam edeceklerini söylüyor.

Tony Payan, bütün tehlikelere rağmen göçmenlerin durumunun kendi ülkelerinde daha kötü olduğunu hatırlatıyor:

“Orta Amerika’da yoksulluk ve umutsuzluk had safhada. İnsanlar ümitsiz olduklarında göç ediyorlar, bu insanlık tarihinin bir gerçeği.”

Teksas’taki sınır polisi, hayatını tehlikeye atarak ülkeye girmeye çalışan yasadışı göçmenler ve insan kaçakçılarını aramaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG