Erişilebilirlik

John Allen: ‘Türkiye’ye Yanıt Borcumuz Var’


John Allen
John Allen

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen, Türkiye’nin koalisyonla ilgili kaygılarının “geçerli” olduğunu söyledi.

Emekli Orgeneral Allen, geçen ve önceki hafta, yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk’le birlikte, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine giderek, koalisyon çabalarını koordine etmiş, koalisyona nasıl katkı yapabilecekleri konusunda her ülkenin görüşünü almıştı.

On gün süren ziyaretleriyle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Allen, Türkiye’deki temasları hakkında da bilgi verdi. Karşılaştığı soruların önemli bir bölümü Türkiye’yle ilgili olan eski Amerikalı komutan, bir gazetecinin “Türkiye’yi ikna etmek neden bu kadar zor?” sorusuna karşılık olarak, bunun bir “ikna çabasından öte” bir durum olduğunu savundu. Allen, Ankara’nın ulusal kaynaklarını kullanarak bir yükümlülük alacağını, bundan dolayı koalisyon içinde nasıl bir rol alabileceğini ve koalisyonun Türkiye dışında nasıl faaliyet göstereceğini öğrenmek istediğine dikkati çekti.

“Bunlar geçerli (mantıklı) sorulardır,” diyen Allen, halen NATO’ya bağlı Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) ve ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (CENTCOM) askeri yetkililerin ayrıntılı planlama görüşmeleri için Türkiye’de bulunduğunu ve Ankara’nın bu sorularına yanıt aradığını belirtti. Emekli Orgeneral Allen, koalisyona katkı yapmak için Başkan Barack Obama’nın daha önce açıkladığı beş ayrı alana dikkati çekti ve bunların, IŞİD’e yabancı savaşçı katılımının önlenmesinden, örgütün finansman kaynaklarının engellenmesi; koalisyon askerlerine üs sağlamaktan, potansiyel askeri operasyon düzenlemeye kadar farklı katkı alanları olduğunu kaydetti.

Allen Türkiye’yi ima ederek, “[Türkler] bunu anlamak istiyor, onlara bir dost ve NATO ortağı olarak yanıt borcumuz var” diye konuştu.

“Türk ortaklarımız, ılımlı Suriye muhalefetini eğitme ve donatma konusunda destek verdi ve halen Amerika Savunma Bakanlığı’ndan bir ekip orada ve operasyonun ayrıntıları üzerine çalışıyor” diyen ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen, IŞİD’in cihat mesajını internet ve değişik ortamlardan yayma, eleman toplama ve radikalleştirme çabalarını koalisyon ortağı ülkelerle uzun uzun değerlendirdiklerini belirtti. Allen, cihatçı mesajdan etkilenen kişilerin IŞİD’e katılması konusunu Mısır ve Türk liderlerle tartıştıklarını söyledi.

İncirlik görüşmeleri devam ediyor

Amerika’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen, “yalnızca İncirlik değil ama diğer potansiyel kaynakların kullanımı konusunda Türkler’le ayrıntılı ve çok yapıcı görüşmelerimiz oldu” derken, birlikte çalışabilecekleri birçok alanı görüşmelerinde ele aldıklarını söyledi. Emekli Orgeneral Allen, diğer ayrıntıların eninde sonunda çözüleceğini ve görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Türkiye’deki askeri heyetin Ankara’nın koalisyona yapabileceği bir dizi katkının teknik ayrıntıları üzerinde görüşmeye devam ederken siyasi diyaloğun da sürdürülmesi çabası içinde olduklarını söyleyen Allen, şimdilik İncirlik’in kullanımı konusunda ayrıntılara giremeyeceğini sözlerine ekledi.

Kobani bombardımanı ‘insani amaçlı’

Bir gazetecinin Kobani’de IŞİD hedeflerine karşı yapılan bombardımanı niye arttırdığı ve bunun Kobani’nin bir anda “stratejik bir hedef” olarak görülmeye başladığı izlenimi yarattığına dikkati çekmesi üzerine Amerikalı emekli Orgeneral Allen, Kobani’deki bombardımanın stratejik değil “insani gerekçelerle yapıldığını açıkladı. Allen, Kobani’yi savunanlara zaman kazandırmak için bombardımanlarla takviye ateş gücü desteği sağlandığını belirtti.

IŞİD’le mücadelenin Suriye ayağı ‘bütüncül’ bir yaklaşım olacak

IŞİD’le mücadele stratejisinin Suriye ayağının, ılımlı muhalefeti temsil eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları arasında uyum sağlamak olduğunun altını çizen Amerikalı temsilci, ilk aşamada bu unsurların eğitimden geçeceğini ve teçhizat sağlanacağını hatırlattı ve Türkiye’nin bu konuda gerekli yardımı sağlayacak ülkelerden biri olduğuna dikkati çekti. Amaçlarının ÖSO’ya yalnızca ek savaş gücü sağlamak olmadığını belirten John Allen, Türkiye’deyken ılımlı Suriye muhalefetinin siyasi temsilcileriyle bir araya geldiğini hatırlattı ve bu siyasi unsurların da bir araya gelerek stratejinin işe yaraması için tutarlı, partilerüstü bir siyasi altyapı oluşturmasının önemine işaret etti. Bir yandan siyasi, bir yandan da IŞİD’le mücadele edecek askeri altyapıyla ılımlı Suriye muhalefetinin oluşturulmasını hedeflediklerini söyleyen Allen, bunun hemen gerçekleşmeyeceğini, uzun vadeli bir proje olduğunu belirtti. Allen ÖSO unsurlarıyla resmi bir koordinasyona sahip olmadıklarının altını çizerek, şimdilik inceleme aşamasında olduklarını, ılımlı muhalefetin silahlı unsurları için eğitim alanları belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

John Allen, “Türkiye bu eğitim tesislerinden birini sağlama ve eğitimcilerimize ev sahipliği konusunda isteklilik belirtti” diyerek, bir noktada ılımlı Suriye muhalefetini eğitme işini Amerika’nın üstlendiğine dikkati çekti.

‘Türkler kendi adlarına konuşma hakkına sahip’

Amerika’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen, “Türkiye’nin Esat rejiminin yıkılmasını” öncelik yaptığını hatırlatan gazeteciye, “Suriye’deki rejim konusunda Türkiye’nin hedefleriyle bizimki aynı” diye yanıt verdi. Amerika’nın tercihinin siyasi süreçte Esat’ın devre dışı kalması olduğunu vurgulayan Allen, “Bu konuda kendileri adına konuşma hakkını Türkler’e bırakıyorum” dedi ve yine de Ankara’yla aynı paralelde olduklarını sözlerine ekledi.

Allen Türkiye’nin bir dizi nedenden dolayı IŞİD tehdidinden derin kaygı duyduğunu belirtti ve bunun bir nedeninin cihatçı örgütün yol açtığı insani kriz olduğunu kaydetti. Amerikalı temsilci, IŞİD’in Türkiye’ye büyük bir mülteci akınına yol açtığını, Türkiye’nin zaten bir buçuk milyona yakın sığınmacıya kucak açtığını hatırlattı. John Allen, IŞİD tehdidinin devam etmesi durumunda daha çok mülteci yaratma potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG