Erişilebilirlik

Kaçırılan Libya Başbakanı Serbest


Libya Başbakanı Ali Zeydan
Libya Başbakanı Ali Zeydan
Sabah çok erken saatlerde başkent Tarblus’ta kaldığı otelden silahlı militanlar tarafından kaçırılan Libya Başbakanı Ali Zeydan daha sonra serbest bırakıldı.

Kaçırma olayını Libya Devrimcileri Operasyon Hücresi olarak bilinen grup üstlenerek, başbakanı gözaltına aldıklarını duyurdu.

Zeydan, bu grup tarafından Amerika'nın El Kaide'nin öndegelen liderlerinden El Libi'nin geçen hafta yakalanmasında rolü olmakla suçlanıyordu.

Libya hükümeti, Amerika'nın Trablus'taki operasyonuyla ilgili bilgisi olmadığını açıklamış ve “adam kaçırma” olarak tanımladığı olayla ilgili Washington’dan açıklama istemişti.

Libya Başbakanı Ali Zeydan ise ülkesinin Amerika’yla iyi ilişkilerini korumak istediğini ancak Libya vatandaşlarının sadece kendi ülkelerinde yargılanmaları gerektiğini söylemişti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ise Libya hükümetinin bu eleştirilerinin yersiz olduğunu söyleyerek, operasyonu savunmuştu. Kerry, ayrıca zanlıyı "yasal ve meşru bir hedef" olarak nitelemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, kaçırılmayı kınayarak Libya’da siyasi geçiş sürecinin koruma ihtiyacını dile getirdi. NATO lideri Anders Fogh Rasmussen de hukukun üstünlüğü ve istikrarın Libya’da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Libya’da, uzun yıllar iktidarı elinde tutan Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından beri şiddet ve istikrarsızlık hakim. Libya’da bazı bölgelerin kontrolu, Kaddafi yönetimini deviren militanlardan oluşan grupların elinde bulunuyor.

Libya’daki yabancı misyon temsilcilikleri de sık sık saldırı hedefi oluyor. 2012 yılında Amerikan Büyükelçiliği’ndeki kanlı baskının ardından Nisan ayında Fransız Büyükelçiliği, geçen hafta da Rusya Büyükelçiliği saldırıya uğradı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG