Erişilebilirlik

İşsizlik Rakamları Hayal Kırıklığına Yolaçtı


İşsizlik Rakamları Hayal Kırıklığına Yolaçtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Amerika’da Mart ayında işsizlik rakamları hayal kırıklığına yolaçtı. Ekonomi geçen ay sadece 126 bin kişiye iş sağladı. Bu, Aralık 2013’ten buyana kaydedilen en düşük sayı. Buna rağmen işsizlik oranı yüzde 5.5’te kaldı ve ortalama ücrette az da olsa artış görüldü.

Son bir yıldır her ay yeni iş sayısı 200 binin üstündeydi ancak Mart’ta bu sayı hızla düştü ve 126 binde kaldı. Oysa bir yıldır devam eden yeni iş sayısının artma oranı 1994’ten buyana görülen en güçlü rakamdı. Ekonomist Gus Faucher’a göre yine de son rakamlar umutsuzluğa yolaçmamalı: “Bu konuda bazı olumsuzluklar olması doğal. Bunda özellikle kötü hava koşulları, şiddetli kış gibi faktörler etkili oldu. Bence iş piyasası yine güçlenecek ve 2015 boyunca güçlü olmayı sürdürecek.”

Kötü havanın yanında hızlı bir şekilde düşen petrol fiyatları da madencilik sektöründe iş imkanlarını azalttı. Ayrıca doların güçlenmesi, imalat sektöründe daha az iş anlamına geldi. Ulusal İş Ekonomisi Derneği’nin yeni bir araştırmasına göre, iş imkanlarının azalması, ücretlerin artmasını sağlayacak.

Ken Simonson, “Birçok işveren, işçi bulmakta zorlanıyor, bu da ellerindeki çalışanları tutmak için daha çok ücret ödeme ve işçilere fazla mesai verme yoluna gideceklerini gösteriyor”diyor.

İşsizlikle ilgili son rakamlar, bu sürece girildiğini kanıtlıyor. Geçen ay saat ücretlerinde yedi cent’lik bir artış oldu. Büyük bir rakam olmasa da Gus Faucher’a göre, bu bile geçen yıla göre ücretlerde 2.1’lik bir artış olduğunu gösteriyor: “Enerji fiyatlarında görülen hızlı düşüşe bakarak bu enflasyondan daha iyi. Tüketicilerin geliri artıyor ve bu da tüketici harcamalarının 2015’in geri kalan bölümünde daha da artması anlamına geliyor.”

Yatırımcılar son rakamlardan fazla kaygılanmışa benzemiyor. Ekonomi uzmanlarına göre, işsizlik rakamlarının beklenenden zayıf kalması yüzünden Amerika Merkez Bankası FED’in faiz artışı yapma konusunu birkaç ay daha ertelemesi mümkün.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG