Erişilebilirlik

İsrail ve Hamas 72 Saatlik Ateşkesi Kabul Etti


Amerika ve Birleşmiş Milletler, İsrail ve Hamas'ın insani gerekçelerle, önkoşul sunmadan ateşkes yapma konusunda anlaştığını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ateşkesin bugün yerel saatle sabah 08.00'de başlayacağını ve bu üç günlük sürede, üç haftadır ağır bombardıman yaşayan sivillerin bir nebze rahatlayacağını bildirdi.

Bu sürede siviller cenazeleriyle uğraşma, gıda stoklama ve maddi hasarı kısmen onarma şansı bulacak.

Ban ve Kerry ayrıca İsrailli ve Filistinli heyetlerin derhal Kahire'ye geçerek daha uzun süreli bir ateşkes konusunda görüşmeler yürüteceğini belirtti.

Hamas ateşkesi kabul ettiğini bildirdi. İsrail'dense resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Ban ve Kerry taraflardan ateşkese uyacakları yönünde güvence aldıklarını belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik üç hafta süren hava bombardımanı ve kara harekatı sonucunda büyük çoğunluğu siviller olmak üzere bin 300'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Operasyon sırasında 56 İsrail askeri ve üç sivil de öldü.

Yeni Delhi'de konuşan John Kerry, iki tarafın da ateşkes boyunca askeri olarak yeni bir adım atmayacağını söyledi. Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün "ateşkes olsa da, olmasa da" İsrail topraklarına kaçak silah ve militan sokulmasını sağlayan tünellerin hepsini tahrip etmeye kararlı olduğunu açıklamıştı.

Kerry, Gazze halkının "güvenli ve onurlu" yaşamaya hakkı olduğunu vurguladı, ancak İsrail'in güvenlik kaygılarının da giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ve Katar'dan ortak açıklama

Türkiye, Katar'la birlikte yayınladığı ortak açıklamada, "uzatılmadığı takdirde" 72 saat sürecek ateşkesi memnunlukla karşıladığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Filistin Ulusal Yönetimi’nin, Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesi müzakere etmek üzere, tüm Filistinli grupları içerecek bir heyetle Kahire’ye seyahat etmesine yönelik yeni girişimi de kuvvetle destekliyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Hamas ima edilerek, "Filistin Ulusal Birlik Hükümeti içindeki tüm Filistinli grupların, sözkonusu hükümete olan siyasi bağlılıklarını güçlü bir şekilde ortaya koyması"ndan dolayı da memnuniyet ifade edildi.

Açıklamada Amerika'nın ateşkesteki rolü "memnuniyet ve takdirle" karşılanırken, "Mısır'ın ev sahibi olmak suretiyle sağladığı kolaylaştırıcı katkıyı takdir ediyoruz" denildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında İsrail'e de çağrı yapıldı ve "masum insanların hayatlarını ve mülklerini koruyacak, bölgeye acil insani yardım ulaştırılmasına imkan sağlayacak sürdürülebilir bir muhtemel ateşkes mutabakatına uymaya kuvvetle çağırıyoruz" ifalerine yer verildi.

Amerikalı yetkililer, "Hamas'a yakınlığından" dolayı Gazze krizini çözme çabalarında Türkiye ve Katar'ın "önemli role" sahip olduklarını son günlerde sıklıkla vurgulamıştı. Dışişleri Bakanı John Kerry de, iki ülke dışişleri bakanlarıyla son iki hafta içinde gerek telefonla, gerekse doğrudan yoğun görüşmeler yürütmüştü.

Washignton ve İsrail, terör örgütü olarak gördükleri Hamas'ı ateşkes görüşmelerinde muhatap almıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG