Erişilebilirlik

IŞİD’le İki Ülkede Çatışma


IŞİD’in Irak’ın Musul yakınlarındaki Başika ve Hazır cephelerindeki Kürt güçlerine yönelik 4 koldan başlattığı saldırı geri püskürtüldü. Türkiye’nin sınır karakoluna yönelik saldırıya verilen karşılıkta ise 13 IŞİD’li öldürüldü.

Kürt kaynaklara göre Musul yakınlarındaki Başika ve Hazır cephelerine 400’e yakın IŞİD militanı 4 cepheden aynı anda saldırıya geçti. Havan toplarıyla saldıran örgüt bir süre sonra 3 noktada intihar saldırısı düzenledi.

Bölgede bulunan Irak Kürdistan Özerk Bölgesine bağlı güçlerin karşılık vermesiyle şiddetlenen çatışmalar gün boyu devam etti. Kürt Bölgesinin istihbarat örgütü Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’ndan yapılan açıklamada, çatışmalarda 80 IŞİD’linin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada ayrıca örgüte ait 25 aracın imha edildiği vurgulandı.

Çatışmalar sırasında uluslararası koalisyona ait savaş uçakları da, Kürt güçlerine havadan destek verdi. Uçaklar 8 kez bombardıman düzenledi. Akşam saatlerine kadar aralıksız süren çatışmaların ardından, Kürt güçleri IŞİD’i Başika’dan püskürttü. Başika’nın Tılsıkof köyünü birkaç saat işgal eden örgüt, akşam saatlerinde köyden çekilmek zorunda kaldı. Örgütün buradaki çatışmalarda 40’a yakın kayıp verdiği öğrenildi. Bu arada gün içindeki çatışmalarda 6 peşmerge de yaşamını yitirdi. Bölgenin değişik noktalarında çatışmalar sürüyor.

Öte yandan Erbil'e 40 kilometre uzaklıktaki Mahmur kasabasında ABDli bir askeri uzman öldürüldü. Uzman, ateşli silahla vuruldu.

IŞİD’e yönelik bir operasyon da Türkiye tarafından düzenlendi. Kilis’teki Öncü Sınır Karakolu yakınlarına 4 roket atılması üzerine Türk askerleri de karşılık verdi. Askeri kaynaklar saldırıda 13 IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi. Saldırıda ikisi üzerinde Doçka taşıyan dört araç ile aynı bölgede tespit edilen üç top mevzisi de imha edildi.

Bu arada Türkiye’de son 4 ayda IŞİD mensuplarına yönelik operasyonlarda 820 kişi gözaltına alındı. Anadolu Ajansı’nın derlediği bilgilere göre gözaltına alınanlardan 190’ı tutuklandı. Böylelikle, bugüne kadar tutuklanan IŞİD’li sayısı 454’e yükseldi. AA’nın haberinde Türkiye’nin IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonlara da yer verildi. AA’nın haberi şöyle; "Türkiye tarafından çeşitli ateş destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen 5 bin 330 atışta DAEŞ'e ait çok sayıda silah mevzisi, barınak ve sözde karargah olarak kullanılan binalar imha edilirken, 370 terörist etkisiz hale getirildi. Aynı tarihler arasında düzenlenen 167 hava harekatında da 492 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirildi.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG