Erişilebilirlik

IŞİD Bağdat Yolunda, Kerkük Kürt Kontrolunda


Tikrit'in kuzeyinde bir askeri üssü ateşe veren IŞİD militanları
Tikrit'in kuzeyinde bir askeri üssü ateşe veren IŞİD militanları

IŞİD militanları Bağdat'ı tehdit eder ve hedeflerinin Kerbela olduğunu bildirirken Kürt Peşmergeler Irak askerlerinin kaçması üzerine Kerkük'te kontrolu ele geçirdi

IŞİD militanları Irak’ta bazı kilit kentleri ele geçirdikten sonra Bağdat’a doğru ilerleyecekleri tehdidinde bulundu.

IŞİD sözcüsü, Şii Müslümanlar için en kutsal kentlerden biri olan Kerbela’yı almak istediklerini söyledi.

Öte yandan Kürt Peşmergeler Irak güvenlik güçlerinin üslerini terketmesi üzerine Kerkük’ün kontrolunu ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’taki durumu ele almak üzere bugün olağanüstü toplanıyor. Toplantı öncesinde yapılan açıklamada IŞİD militanlarının Musul’a saldırması şiddetle kınandı, hiçbir terör ve şiddet eyleminin Irak’ın barış ve demokrasi yolunda ilerlemesinin önüne geçemeyeceği belirtildi.

Bu arada Amerika, Musul, Tikrit ve Felluce’yi ele geçiren IŞİD militanlarına karşılık vermesi için Irak’a nasıl yardım edebileceğini gözden geçiriyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, ele aldıkları seçeneklerden birinin Irak’a insansız hava araçları göndermek olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Josh Earnest, IŞİD’e karşı mücadele etmesi için Amerika’nın Irak’a uygun olan tüm yardımı yapacağını kaydetti, ancak bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki da detaylı bilgi vermekten kaçındı, Amerikalı yetkililerin Iraklı liderlerle işbirliği içinde olduğunu söylemekle yetindi.

Sözcü Psaki ayrıca bu yılın başında Irak’a yapılan askeri teçhizat nakliyatının hızlandırıldığını, Iraklı güvenlik güçlerine verilen eğitimin de arttırıldığını hatırlattı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Nineva vilayeti valisi Asil El Nuyaifi, bölgede yaşayanları, Musul’u geri almak için mücadele etmeye çağırdı.

Görevi bırakıp Musul’dan kaçan askeri yetkilileri kınayan Maliki, bu yetkililerin de planın bir parçası olduğunu iddia etti.

Uluslararası Göç Örgütü çatışmalar nedeniyle 500 bin Iraklı’nın kaçtığını bildiriyor.
Irak, 2008’den bu yana en kanlı günlerini yaşıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre yıl başından bu yana Irak’ta 4 bin 500 kişi yaşamını yitirdi. Sadece geçen ay ölenlerin sayısı 900’ü buldu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG