Erişilebilirlik

IŞİD'in Sınırları Daralıyor


Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren
Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren

IŞİD'in verdiği kayıplara rağmen Amerika ve koalisyonun desteklediği güçlerin Musul ya da Rakka’yı alması aylar sürebilir. Doğal Kararlılık Operasyonu’nun başlamasından bu yana IŞİD’in Irak’taki topraklarının yüzde 40’ını, Suriye'de ise yüzde 5’ini kaybettiği tahmin ediliyor

Operasyon sözcüsü Albay Steve Warren, Pentagon muhabirleriyle Bağdat’tan yaptığı görüşmede, Fırat ve Dicle vadilerinde ufak çatışmalar dışında kaydadeğer bir taktiksel eylem yaşanmadığını söyledi.

IŞİD militanlarının Suriye’nin kuzeybatısındaki Mara hattında sınırlı taarruzlar gerçekleştirdiğini söyleyen Warren, örgütün Halep’te Esat güçlerine karşı küçük çaplı başarılar elde ettiğini belirtti.

Amerika’nın önderliğindeki koalisyon IŞİD’e havadan baskı kurmayı sürdürüyor. Koalisyonun hava saldırılarının çoğunluğu Ramadi, Musul ve IŞİD’in başkenti Rakka çevresine yoğunlaşmış durumda.

Musul Operasyonu

Irak güçlerinin geçen ay Ramadi’yi IŞİD’den geri almasından bu yana Musul’un sırada olduğu konuşuluyor. Kürt peşmerge güçlerinin kuzeyden, Irak Ordusu’nun güneyden kente girmesi bekleniyor.

Ancak Albay Warren, kazanımlara rağmen böyle bir taarruzun kısa süre içinde gerçekleşmeyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Kimsenin harekata başlamaya hazır olmadığını söyleyen sözcü, Musul’da operasyonların başlamasına daha aylar olduğunu vurguladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı, Musul’un IŞİD’den alınması için her biri 2 ila 3 bin askerden oluşan 10 birliğe gerek olduğunu düşünüyor. İki birliğin peşmergelerden oluşması ve bunların bir kısmının Ramadi’yi geri alanlar olması bekleniyor. Ancak bazı diğer birliklerin yeni baştan oluşturulması gerekiyor. Askerler çarpışmaya hazırlanmadan önce 8 haftalık eğitimden geçiyor.

Musul taarruzunun geciktirilmesinin bir nedeni de Amerikalı yetkililerin, Ramadi’yi alan askerlerin bir kez daha eğitimden geçmesi yönündeki tavsiyesi. Musul’da çok daha büyük ve karmaşık çarpışmalar yaşanması bekleniyor.

Bu arada Amerikalı yetkililer, IŞİD’in savaş kapasitesini düşürmek için örgütün petrol tesislerini, nakit rezervlerini ve özellikle de Rakka çevresinde kilit önemdeki yetkililerini hedef almayı sürdürdüklerini açıkladı.

Rakka’ya Yavaş İlerleyiş

Albay Warren, koalisyon desteğindeki güçlerin yavaş biçimde Rakka’ya yaklaştığını ve kentin doğu ve batısındaki kilit noktaları ele geçirdiğini de ekledi. Sözcü, bu manevralar nedeniyle IŞİD militanlarının kendilerini hava saldırılarına açık hale getirmek zorunda kaldığını belirtti.

Süreci tecrit ve zayıflatma olarak nitelendiren Warren, Rakka’nın bu yıl içinde baskı altına alınması, hatta taarruza uğramasının mümkün olabileceğini söyledi.

Ancak Warren, durumun IŞİD’e karşı olan güçler arasındaki ilişkilerin kurulmasına bağlı olduğuna da dikkati çekti.

Sözcü öncelikle bu ortak güçleri nasıl geliştirebileceklerini, Suriye’deki ılımlı muhalefeti nasıl düzenleyebileceklerini görmeleri gerektiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Amerika’nın şu anda Irak’ta 3 bin 700 askeri olduğunu ve bunların eğitim, danışmanlık ve destek görevini sürdürdüğünü belirtiyor. Irak ve Suriye’de istihbarat toplamayı ve üst düzey IŞİD liderlerini hedef almayı sürdüren Amerikan özel kuvvetleri arasında özel bir öncü hedef belirleme gücü de yer alıyor.

Başkan Barack Obama kısa süre önce ulusal güvenlik ekibine her nerede olurlarsa olsunlar IŞİD hücrelerini yok etme çabalarını yoğunlaştırma emri verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG