Erişilebilirlik

IŞİD Propagandasıyla Mücadele Çağrısı


IŞİD'in Propagandasıyla Mücadele Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Amerika, müttefiklerini IŞİD’in uzmanlara göre Ortadoğu’da büyük çekicilik yaratan kurnaz propaganda kampanyasına karşılık vermeye çağırıyor. Ancak bazı uzmanlar bölge halkının kalbini kazanmak için IŞİD'in şavaş alanında yenilgiye uğratılmasının gerekli olduğu görüşünde

Amerika, müttefiklerini IŞİD’in uzmanlara göre Ortadoğu’da büyük çekicilik yaratan kurnaz propaganda kampanyasına karşılık vermeye çağırıyor. Ancak bazı uzmanlar bölge halkının akıl ve kalplerini kazanmak için IŞİD militanlarının şavaş alanında yenilgiye uğratılmasının gerekli olduğu görüşünde.

IŞİD Irak ve Suriye’nin büyük bölümlerini ele geçirdi.

Kendine özgü halifelik ya da İslam imparatorluğu ilan etti.

Militanlar propagandalarını yaymak için YouTube ve Twitter gibi sosyal medya araçları kullanıyor.

Amerika’nın eski Irak Büyükelçisi James Jeffrey IŞİD’in imkanlarının geniş olduğunu kabul ediyor: “Teknik açıdan çok yetenekli. İkna edici yöntemleri var. Gerçekten etkili oluyor.”

IŞİD savaş zaferlerini tanıtmak, sempazitanlarını etkilemek ve saflarına yeni militanlar katmak için propaganda videoları kullanıyor.

Amerikalı yetkililer IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan müttefiklerinin grubun ideolojisini şiddetle reddetmelerini ve buna karşı seçenekler sunmalarını istiyor.

Başkan Obama’nın özel temsilcisi General John Allen da bu görüşte: “IŞİD’in imajını yıkma konusunda her koalisyon ortağına ayrı ve hayati bir rol düşüyor.”

Yetkililer IŞİD propagandasının “yalnız kurt” denilen kendi başlarına eylem yapacak örgüt sempatizanlarını teşvik etmesinden kaygı duyuyor.

Geçenlerde Kanada’da bir terörist bir askeri öldürdükten sonra parlamento binasına girerek ateş açtı ve vurularak öldürüldü.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ülkelerin IŞİD ile her yerde mücadele etmesi gerektiğini söylüyor: “Sadece Suriye ve Irak’ta halkın aklını çelmek ve kalbini kazanmak için çalışmak yetmez. IŞİD’in propaganda ve efsanesine karşı her yerde savaş vermeliyiz.”

IŞİD Batı’dan militan kazanmayı amaçlayan gösterişli bir propaganda dergisi de yayınlıyor.

Dergideki bir makale Irak’ta Yezidi kızların kaçırılması ve seks kölesi olarak satılmasını haklı göstermeye çalışıyor.

Büyükelçi James Jeffrey’in bu konudaki görüşü şöyle: “Kendi değerlerimizi savunarak bu insanları yanımıza çekemeyiz. Biz kadın haklarını güçlendirmekten söz ediyoruz. Onların buna aldırdığı yok. Tersine onlar kadınları güçlendirmek istemiyor.”

Geçtiğimiz günlerde dünya Iraklı Peşmerge güçlerininKobani’yi IŞİD militanlarına karşı korumak için Türkiye-Suriye sınırından bölgeye geçişini izledi.

Haftalardır süren Amerika öncülüğündeki hava saldırıları IŞİD militanlarını durdurdu ancak şu ana kadar geriletemedi.

Bazı uzmanlar savaş alanında kazanmanın IŞİD’ın radikal mesajını sarsmak için hayati önem taşıdığı görüşünde. Emekli büyükelçi James Jeffrey de bunlardan biri: “Durumlarından rahatsızlık duyan bölge gençleri için çekici olma nedenlerinden biri kazanıyor olmaları. Bu yüzden askeri üstünlük çok önemli.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı, IŞİD propagandasına karşı Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya araçlarını kullanıyor.

Bunlar arasında potansiyel militanları terörist gruba katılmaktan caydırmak için hazırlanan videolar da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG