Erişilebilirlik

IŞİD'in İlerlemesi Kaygılandırıyor


IŞİD'in İlerlemesi Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Suriye’deki Palmira antik kentini kontrolu altına alan IŞİD, kent yakınlarındaki bir petrol tesisinde Devlet Başkanı Beşar Esat’ın resimlerini, hükümet yanlısı pankartları yırtıp atıyor.

Şimdi herkes IŞİD’in Palmira’daki olağanüstü tarihi kalıntıları tahrip etmesinden korkuyor. Asya Pasifik Vakfı’ndan Uluslararası Güvenlik Direktörü Sajjan Gohel’e göre Palmira’yı ele geçirmek, IŞİD’in savaş taktiği açısından büyük başarı.

Gohel, ”IŞİD, Kobani’de olduğu gibi ne kadar kısa sürede kaybedebileceğini görüp hemen toparlanıyor ve Irak ya da Suriye’de bir başka bölgeye girip yeni bir kenti alma planlarını hayata geçiriyor.” şeklinde konuşuyor.

IŞİD, Kobani’den Ocak ayında, Kürt güçleriyle uluslararası koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla çıkarılmıştı. Bu yenilginin bir dönüm noktası olması umuluyordu.

Ancak üç ay sonra örgüt çifte zafer kutluyor. Önce Irak başkenti Bağdat’a sadece 120 kilometre uzaklıktaki Ramadi’yi ele geçiren IŞİD, ardından Suriye’de de Palmira’yı aldı.

Gohel, Ramadi’yi kaybetmenin büyük bir darbe, stratejik bir kayıp olduğunu ve IŞİD için bir sonraki adımın Bağdat’a saldırmak olacağını belirtiyor.

Amerika liderliğindeki Batılı ülkeler IŞİD’in Irak ve Suriye’deki mevzilerine hava saldırılarına devam ediyor. Washington’dan yapılan açıklamada hava saldırılarının arttırılacağı bildirildi.

Ancak İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Afzal Eşref’e göre sadece hava saldırıları IŞİD’in ilerlemesini durdurmaya yetmez.

Eşref, ”Hava saldırıları çok kısa süre için etkili oluyor. Bu etkiyi karada, kara harekatıyla desteklemezseniz elde ettiğiniz avantajı kaybedersiniz. Ayrıca örgüt hava saldırılarından korunmayı da öğreniyor.” şeklinde konuşuyor.

Eşref’e göre Batı’nın uyumlu bir stratejiden yoksun olması, IŞİD’in Ortadoğu ve ötesinden hala militan bulması anlamına geliyor.

Sajjan Gohel, IŞİD’in El Kaide gibi İslamcı terör örgütlerinden farklı olduğunu, örgütün dirençli olmasının da bu farktan kaynaklandığını söylüyor.

Gohel, ”IŞİD sadece bir terör örgütü değil, aynı zamanda bir suç çetesi. Milis kuvveti olarak çalışıyor. Karada kaynaklara sahip. Çok sayıda savaşçıları, faaliyetlerini destekleyecek mali gücü var. IŞİD’e karşı savaşacak etkili kara birlikleri olmadığı sürece örgüt Irak, Suriye ve hatta ötesinde ilerlemeye devam eder.” diyor.

Pakistan’dan Nijerya’ya birçok terör örgütü IŞİD markasını benimsiyor. Uzmanlara göre, kazandığı her zafer, örgütün yaptığı propagandaya büyük katkıda bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG