Erişilebilirlik

IŞİD'e Karşı Yeni Strateji Arayışları


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve mevkidaşları IŞİD'e karşı Roma'da toplandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve mevkidaşları IŞİD'e karşı Roma'da toplandı.

IŞİD karşıtı koalisyonun dışişleri bakanları Roma’da toplanmıştı. 2 Şubat’taki toplantıda konuşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, amacın, IŞİD’e yeniden örgütlenecek, kaçacak ve saklanacak yer bulma fırsatı bırakmayacak bir stratejiyle ilerlemek olduğunu söylemişti.

Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Profesör David DesRoches, IŞİD’in küresel ihtiraslarını zapt etmenin yolunun askeri eylemleri artırmaktan geçtiğini belirtiyor. Profesör DesRoches’e göre, IŞİD’in elini kolunu bağlayarak örgütün sürekli büyüdüğüne dair iddiasını çürütmek bunun bir yolu.

Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı, ”Askeri harekatta ivme kazandıkça daha da hızlanırsınız. IŞİD’in ilerleyişi engellenip geri çevrildiğinde insanlar da itibar kaybeden örgütten kopmaya başlar” diyor.

Ertesi Günü Düşünmek

Koalisyon, IŞİD’in Irak’ta kontrol altında tuttuğu toprakların yüzde 40‘ının, Suriye’deyse yüzde 20‘sinin geri alındığını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Merkezi’nin eski direktörü Büyükelçi Alberto Fernandez, ise küresel stratejinin, Suriye’de IŞİD’e yönelik askeri hareketliliğin artmasının sonrasının düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Fernandez, ”Soru şu: IŞİD püskürtülünce ne olacak? Bundan kim fayda sağlayacak? Örgütün yerini kim alacak? Şu da aklınızda bulunsun, IŞİD Suriye ya da Irak’ta tutunamazsa ikinci seçenek Libya gibi görünüyor” diye konuştu.

IŞİD’in Libya’daki ilerlemesi, Roma görüşmelerinde dile getirilen endişelerden biriydi. Profesör DesRoches, IŞİD’le mücadele için geliştirilen her stratejinin bu gerçeği göz önünde bulundurması gerektiği görüşünde.

DesRoches, ”Libya’daki mevcut siyasi bölünme, IŞİD’i kontrol altına alma ve yok etmeye yönelik her türlü küresel stratejinin önünde duran gerçek bir tehdittir. Libya’da birlik hükümeti kurulmadan IŞİD’in ülkedeki genişlemesini önleyecek etkin bir yerel güç oluşturmak mümkün değildir” dedi.

Temel Sorunların Çözümü

Profesör DesRoches, Roma toplantısındaki ortak açıklamanın, şiddete dayalı aşırıcılığın temelinde yatan nedenleri göz ardı ettiğini de düşünüyor ve bu nedenler arasında bölgedeki kötü yönetimleri ve siyasi dışlanmayı sayıyor.

Yönetime önem verilmesi gerektiğini vurgulayan uzman, insanların IŞİD’e kendilerini umutsuz hissettikleri ve başka seçenekleri olmadığını düşündükleri zaman katıldıklarının altını çiziyor. DesRoches, ”Sonuç itibarıyla insanların IŞİD’e yönelmelerinin altında kötü yönetilmeleri yatıyor” diyor.

Suriye, Irak ve Libya’da yaşanan durumun bu olduğunu savunuyor DesRoches ve sert önlemlerin ters etki yarattığı Mısır’ın da aynı yolda olduğunu düşünüyor.

DesRoches, IŞİD’in başka ülkelere genişleyerek hilafeti yaydıkları iddiasıyla bir oyun oynadığını da sözlerine ekliyor. Örgüt, başka terör örgütlerini de bünyesine katarak genişleme taktiği güdüyor. Örneğin Mısır’daki aşırılık yanlısı örgüt Ensar Beyt el-Makdis’i sahiplenip, bu örgütün üyelerine IŞİD’e bağlılık yemini ettiriyor.

Hem Yürekleri Hem Zihinleri Fethetmek

Propaganda metodlarını ve sosyal medyayı son derece akıllıca kullanan IŞİD, şimdiye kadar bünyesine binlerce militan kattı.IŞİD’in ideolojik mesajı, Müslümanların katledildiği paniği yaratmayı amaçlıyor. Örgüt, ütopik bir İslam hilafeti için verilecek savaşta Müslümanların rol oynayacağı mesajını da aktarıyor.

Başkan Barack Obama, Müslüman Amerikalılara yönelik konuşmasında uyarıda bulundu. Obama,genç Amerikalı Müslümanlara, IŞİD’in yalan iddialarına kanmamaları gerektiğini söyledi. Başkan Obama, ”IŞİD gibi örgütler umutsuzca meşruiyet arar. Kendilerini İslam adına konuşan dini liderler ve kutsal savaşçılar olarak yansıtmaya çalışırlar. Ben bu örgütlere arzu ettikleri meşruiyeti vermeyi reddediyorum. Bu meşruiyeti onlara asla vermemeliyiz” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, IŞİD’e karşı oluşturulacak küresel stratejinin dünyadaki tüm Müslümanların katkısına ihtiyacı olduğu görüşünde.

Büyükelçi Alberto Fernandez, ”Sosyal medyayı çok etkili bir biçimde kullanan, azimli ve kararlı, köktendincilerin söylemlerine karşı koyacak Müslümanlara ihtiyacımız var” diyor. Büyükelçi ayrıca bu Müslümanların IŞİD’le mücadeleye katılımını ve örgütten uzak durmalarını sağlayacak uzmanlara da ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

IŞİD’in gerek tek başına gerekse kurduğu ağ ile istatistiksel açıdan hala avantajı elinde tuttuğunu hatırlatan Büyükelçi Fernandez, örgüt propagandasına karşı tüm sosyal medya platformlarında mücadele edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Ancak Profesör DesRoches, IŞİD’in yalan iddialarına karşı kampanya yürütmenin yeterli olmayacağı görüşünde. Uzmana göre sosyal medyada en etkili karşı propagandayı yapacak kişiler, IŞİD’e katılan ancak daha sonra gerçeği görüp hayalkırıklığı yaşayanlar.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG